New York – in fata la Organizatia Natiunilor Unite, langa Statuia Libertatii si multe altele

New York, un oras special, care se inalta  spre cer, ceva  imens, cu cladiri care se intrec in aer, atat de inalte, incat  privind de sus in jos strazile,  pentru un european,  acestea par prea inguste, ca niste alei, desi ele au dimensiuni obisnuite, occidentale.

Fiecare strada reprezinta un nou oras, dominat de cladiri zgarie nori si birouri, aproape toate apartinand centrului lumii financiare. Strazile in mare parte se numesc:  Strada 1, 2, ..42, fiind foarte usor sa gasesti intersectia a doua strazi, trebuie sa mergi drept,  daca te tin picioarele, nu ai cum sa te  plictisesti admirand. Pe aceste strazi sensul unic alterneaza, din intersectie in intersectie.

Cartierele si monumentele orasului New York au o foarte mare popularitate  în întreaga lume. Insula Libertatii este tinta turistilor, ea  primea in trecut milioanele de emigranti ce veneau în America la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul celui de-al XX-lea. Strada  Wall Street din Manhattan este un centru financiar important înca din timpul celui de-al doilea razboi mondial, si este sediul bursei americane. Orasul gazduieste de asemenea unele dintre cele mai înalte cladiri din lume, incluzând  Empire State Building. Turnurile gemene World Trade Center din Manhattan au fost distruse în atentatele din 11 septembrie 2001.

Foarte  simpatici mi s-au parut americanii de culoare, au un aer foarte  vesel si emana mult optimism. Aici orice munca este privita cu respect, fie ca esti gunoier si faci curatenie, fie ca esti  sofer pe autobuz si conduci,  politist sau pompier,  lucrezi la banca, fiecare e mandru de munca pe care o face.

Vizita la Statuia Libertatii

Din partea de sud a orasului, poti lua vaporul pentru a merge pe insula. Poti admira statuia de pe mal, multi dintre turisti multumindu-se cu asta, eu insa nu. Pentru a ma imbarca pe vapor astept aproximativ o ora, iata si punctul de control, asemanator cu cele de pe aeroport. Port cu mine drapelele si suportii lor, pentru ca intentionez sa fac o fotografie cu ele pe insula. Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, politistii mi-au explicat ca statuia este un simbol american, acolo se pot face fotografii doar cu drapelul american, asa ca , drapelul Romaniei imi este retinut, urmand a-l primi la intoarcere. Vaporul e plin, asa ca pornim spre statuia Libertatii.
Iata istoria ei:
Statuia Libertatii din New York (Statue of Liberty) sau “Liberty Enlightening the World” (în vorbirea curent? “Miss Liberty” sau “Lady Liberty”) este un monument  în portul „Liberty Island” din orasul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea portului, pe insula, cu scopul de a transmite calatorilor sositi salutul de bun venit pe pamânt american. Statuia este un cadou al Frantei facut  SUA, cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la declararea independentei.
Statuia are o înaltime fara soclu de 46,5 m, cu soclu 93 m. Ea are un învelis de cupru care acopera un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o forma de stea fiind construit din piatra, în el se afla un muzeu. Statuia reprezinta zeita libertatii care sta cu un picior pe lantul rupt al scalviei. Ea tine în mâna stânga o tabla cu inscriptia “JULY IV MDCCLXXVI” (4 iulie 1776) data declararii independentei SUA. In mâna dreapta zeita are o faclie cu flacara aurita. Pe capul zeitei se afla o coroana împodobita cu sapte fascicole de lumina care simbolizeaza cele sapte mari si continente, cele 25 de ferestre simbolizeaza cele 25 de nestemate ale lumii.

Ne rotim prin fata statuii, admirand-o in toata splendoarea ei. In spate, pe mal se vede orasul,  cu cladirile sale cutremurator de inalte. Ancoram si pasim pe insula  Liberty Island.

Reusesc sa ma pozitionez in fata statuii, turistii imi fac loc, cu ajutorul lor obtin  fotografiile  visate, transmitand si aici mesajul prietenilor mei din Romania. Mi-as fi dorit sa port  cu mine si drapelul Romaniei, ma multumesc insa  si cu un singur drapel fluturand, am pe mine inscriptionata intreaga Romanie, inclusiv un tricolor,  ca de,  am fost inspirat si de data aceasta. Din acest loc poti admira cel mai bine cladirile inalte ale orasului New York. Apoi  vaporul ancoreaza langa insula alaturata, aici cu mai bine de o suta de ani in urma, erau triati emigrantii, cateva milioane au trecut pe aici, inainte de a pasi pe continent., atrasi de mirajul Americii.

In fata la ONU

Dispusa pe First Avenue, ONU, despre care am auzit  atatea in lectiile de istorie, iat-o  chiar in fata mea,  fiind atractia turistilor din aceasta parte a orasului.

Organizatia Natiunilor Unite este cea mai importanta organizatie internationala din lume. Fondataîn 1945 dupa al doilea razboi mondial, are 192 de state membre. ONU are misiunea de a asigura pacea mondiala, respectarea drepturilor omului,  cooperarea internationala si respectarea dreptului international.

De jur imprejur,  sunt arborate drapelele tarilor membre. Il vad, uite drapelul Romaniei, e  cu fata la strada si flutura alaturi de drapelul Republicii Moldova. Ma gasesc  in fata intrarii pentru vizitatori. In interior admir  tablourile presedintilor ONU, apoi citesc apelurile pentru lupta impotriva malariei in Africa.

Iesind din aceasta cladire am inteles pentru prima data ca  ar trebui sa facem ceva, indiferenta noastra poate ucide mai mult decat saracia si razboiul.

Central Park este un parc din Manhattan, New York, deschis în anul 1859. Are 3,41 km² (4 km lungime si 800 m latime) si este vizitat anual de circa 25 de milioane de persoane.

Manhattan-ul poseda cel mai mare cartier de afaceri din Statele Unite, fiind si sediul majoritatii centrelor de afaceri ale orasului si al Bursei din New York. Desi populatia sa este a doar treia ca marime dintre cele cinci cartiere, dupa Brooklyn si  Queens, iar din punct de vedere geografic este cel mai mic, Manhattan-ul este cartierul identificat de multi turisti cu orasul New York.

In New York functioneaza sediul Reprezentantei Romaniei la ONU. Tot in New York functioneaza si doua ziare in limba romana, New York Magazin si Gandacul de Colorado, la acesta din urma, am dat  si eu un interviu, imediat dupa cursa de la Boston.

Imi face placere sa trec prin fata salii Madison Squart e Garden din New York, amintindu-mi ca in 1976, la Cupa Americii, o romanca a atins aici perfectiunea, Nadia Comaneci, luand  la sarituri nota 10.

2 Raspunsuri

  1. Marathon Boston 2010-o cursa pentru Romania | Ilie Rosu spune:

    […] Aventura mea la Boston nu se putea incheia decat afisand mesajul meu “Yes I can!” si fluturand drapelul Romaniei in fata la Casa Alba, apoi transmitand salutul maratonistilor din Romania doamnei Simona-Mirela Miculescu, ambasadorul Romaniei  la ONU, in fata drapelului Romaniei arborat la  sediul ONU si la Statuia Libertatii. […]

  2. Marathon Marrakech 2011-o cursa cu drapelele Romaniei, Uniunii Europene si Marocului, pentru copiii de pe continentul Africa, afectati de malarie | Ilie Rosu spune:

    […] sute de mii  cad victime. Mi-am propus atunci sa fac ceva pentru aceasta cauza. Iata ce scriam in povestirea mea din […]

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori