Maratonul Pe aici nu se trece 6 august 2023

Comunicat

privind organizarea si desfasurarea Maratonului

“Pe aici nu se trece’’ (Editia a 12-a), 6 august 2023,

in lungime de 46 km pe traseul Marasti, Racoasa, Varnita, Straoane, Panciu, Tisita, Marasesti

1. Regulament

2. Declaratia

3. Participanti

Asociatia Club Sportiv Eco Alpin Bucuresti, in parteneriat cu Primaria Comunei Racoasa, Directia pentru Sport si Tineret Vrancea, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), Consiliul Judetean Vrancea si Prefectura Vrancea organizeaza in ziua de 06.08.2023 cea de-a 12-a editie a Maratonului “Pe aici nu se trece, care se desfasoara in judetul Vrancea pe urmele eroilor care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial, intre Mausoleele Eroilor din Marasti si Marasesti, trecand prin localitatile Racoasa, Straoane, Panciu, Tifesti si Marasesti.

 

Sponsori: Comuna Racoasa, ARPIA, Marian Onofrievici, Restaurant Berthelot Marasesti, EuroGifts.

Maratonul face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si pentru istoria ei”, organizate in perioada 2011-2023, in parteneriat cu oficialitatile locale din zonele de concurs.

Maratonul “Pe aici nu se trece” a ajuns la cea de-a 12-a editie. Primele doua editii, 6 august 2011 si 6 august 2012, au avut loc intre Marasti si Marasesti, pe distanta a 46 de km. In editia a 3-a (6 august 2013) s-a alergat in 3 probe: maraton (Soveja-Racoasa – Varnita – Racoasa – Marasti 42 km), supermaraton (Marasesti – Panciu-Marasti 46 km) si semimaraton (Straoane-Marasti 21 km). In anul 2014, la 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, s-a alergat in 5 probe, Maraton 42km: Soveja-Marasti-Varnita, Supermaraton 46 km: Marasti-Marasesti, Ultramaraton 72 km: Soveja-Marasti-Marasesti, Semimaraton 21 km: Straoane (Monument Ecaterina Teodoroiu-Marasesti), Cursa Populara: 1,5 km: Arcul de Triumf Marasti-Mausoleu Marasti. In anii 2015 si 2016 probele au fost: 46 km, 42 km, 21 km si 1,5 km, care s-au desfasurat intre Marasesti si Marasti si Soveja si Marasti. In anul 2017 probele au fost: 1,5 km, 21 km, 42 km, 46 km si 72 km. In anul 2018 s-a desfasurat proba de 100 km, care a acoperit intreaga linie a frontului din Primul Razboi Mondial din Judetul Vrancea. In anii 2019 si 2022 s-a alergat intre Marasti si Marasesti. In anul 2020 maratonul s-a desfasurat in conditii de pandemie la Adjudu-Vechi iar in anul 2021 nu s-a desfasurat.

Maratonul “Pe aici nu se trece” este o proba a curajului care are drept scop promovarea alergarii pentru sanatate in randul tinerilor si educarea acestora pentru cunoasterea Istoriei Romaniei. Acest maraton este dedicat eroilor care au cazut in luptele din Primul Razboi Mondial. In acest an competitia se desfasoara la 106 ani de la Bataliile purtate de Armata Romana la Marasesti, Marasti, Oituz si Targu Ocna.

In semn de recunostinta pentru jertfa eroilor din Primul Razboi Mondial in acest an 9 maratonisti cu experienta, fiecare cu peste 100 de maratoane alergate, veniti din Braila, Galati, Brasov, Bucuresti, Adjud, lor alaturandu-se si o sportiva din Japonia, vor alerga simbolic, grupati, pe un traseu de 46 de km, ducand Torta Eroilor Neamului, care va fi aprinsa in principalele puncte de pe traseu, in semn de recunostinta pentru jerfa eroilor din Primul Razboi Mondial. Drapelul Romaniei, steagul de reprezentare al Comandamentului Comunicatiilor si Informaticii, steagul de reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii si alte steaguri care amintesc de istoria acestor locuri, vor flutura in competitie. Startul va fi dat din fata Mausoleului de la Marasti iar sosirea va fi fata Mausoleului de la Marasesti.

Un grup de alergatori format din copii si locuitori ai Comunei Racoasa, va alerga alaturi de maratonisti, intr-o cursa populara simbolica intre Mausoleul Marasti si Arcul de Triumf din Marasti.

Startul va fi dat in ziua de 06.08.2023 orele 00.00 de catre Primarul Comunei Racoasa, domnul Paun Vladimir Sebastian, din fata Mausoleului Eroilor din Marasti. Inainte de start se va intona imnul Romaniei.

Maratonul se va incheia la ora 08:00 cu un tur de onoare al maratonistilor, prin fata eroilor aflati pe aleile Mausoleului Eroilor din Marasesti.

Festivitatea de premiere se va desfasura in fata mausoleului, unde maratonistii vor primi medalii, diplome si cupe oferite de organizatori. La final martonistii sunt invitati la Restaurantul Berthelot la o masa traditionala oferita de Silvia si Lucian Radoi.

 

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori