Maratonul Independentei, Corabia, 9 mai 2023, editia 7

 

Regulament

Declaratia

Participanti

Asociatia Club Sportiv Eco Alpin Bucuresti va desfasura in data de 09.05.2023 la Corabia, in parteneriat cu Prim?ria Ora?ului Corabia, Consiliul Judetean Olt, Institutia Prefectului Olt, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), cea de-a 7-a editie a Maratonului Independentei.
Coorganizator: ARPIA;
Sponsori: ARPIA, Ilie Rosu, EuroGifts.
Parteneri: Ministerul Apararii Nationale, Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR).
Primele 3 editii s-au desfasurat in Bucuresti, avand startul de langa Arcul de Triumf, 2 editii la Calafat, iar alta la Adjudu-Vechi, in conditii de pandemie.
Prima editie a maratonului s-a desfasurat in anul 2016, cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale si cu sustinerea ministrului apararii nationale, domnul Mihnea-Ioan Motoc.

Se va alerga cu emotie intr-o zi de 9 mai, avand o tripla semnificatie. Independenta Romaniei a fost proclamata de Parlament in 1877, pe 10 mai fiind semnata prin decret de catre Regele Carol I. Pe 9 mai este Ziua Victoriei, care marcheaza incheierea celui de-al doilea razboi mondial, in anul 1945. Tot pe 9 mai este Ziua Europei, proclamata in anul 1950.

Este bine cunoscut ca Orasul Corabia si-a adus o contributie importanta in Razboiul de Independenta, o parte din trupele Armatei Romane traversand Dunarea pe podul de vase de la Corabia, iar printre eroii cazuti in lupte fiind numerosi ostasi din Judetul Olt. Orasul Corabia a omagiat vitejia ostasilor romani in Razboiul de Independenta, prin inaltarea a trei monumente dedicate Independentei: Monumentul Eroilor Independentei, aflat in centrul orasului, Monumentul Independentei si Crucea Eroilor, ambele aflate in cartierul Silistioara.
Ne propunem ca cea de-a 7-a editie a Maratonului Independentei sa promoveze alergarea în aer liber si un stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si sustinatorilor acestora, a frumusetilor, a traditiilor si a istoriei zonei Corabia. Maratonul este un omagiu adus eroilor care au cazut in Razboiul de Independenta.
Competitia “Maratonul Independentei” este o incununare a Ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, care a preluat de pe Arcul de Triumf principalele momente ale istoriei Romaniei si le-a transpus in curse de maraton:
Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti, Marasti si Soveja, Maratonul Recunostintei “Regina Maria” de la Oituz, Targu Ocna si Onesti, Maratonul Recunostintei intre Calugareni si Monumentul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunostintei de la Targu-Jiu, de la Rosia Montana si de la Oituz si Targu-Ocna, Maratonul Prieteniei de la Plevna – Bulgaria, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Siretului de la Adjud, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc de la Bucuresti si de la Alba Iulia, Maratonul Delta Dunarii de la Sulina, Maratonul Zapezii de la Rasnov, Maratonul Dacia – Pontica de la Adamclisi, Dracula Maraton de la Bucuresti si Maratonul Unirii de la Focsani.
Perioada de desfasurare a competitie: 08.00-14.00.
Un numar de 10 maratonisti vor purta in cursa drapelul Romaniei si vor flutura steaguri istorice care amintesc de istoria acestor locuri si de istoria Romaniei. Printre participanti se afla sportivi veniti din Adjud, Bucuresti, Slatina, Brasov, Codlea, Calafat si o maratonista din Japonia, mare iubitoare a sportului, a traditiilor si a istoriei Romaniei.
Cursa este simbolica, fiind planificata a se incheia in maxim 6 ore, la final toti maratonistii fiind inregistrati in acelasi timp.

Traseul este urmatorul:

Monumentul Independentei din Piata Eroilor, prin Cuza Voda si Tudor Vladimirescu, Monumentul Independentei Silistioara, Crucea Eroilor Silistioara, retur pe acelasi traseu pana in fata Monumentului Independentei din Piata Eroilor, Cetatea Dacica Sucidava, Faleza Dunarii Corabia, unde se va alerga peste jumatate din cursa.

Festivitatea de premiere va fi la ora 14:10 in fata Monumentului Independentei, din centrul Orasului Corabia.

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori