Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Blaj-Alba Iulia, editia 12, 19.11.2022

                        

Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Editia a XII-a, 19.11.2022, Blaj – Alba Iulia

In ziua de 19.11.2022 Asociatia Club Sportiv Eco Alpin sustinuta de Primaria Municipiului Alba Iulia, Primaria Municipiului Blaj, Primaria Comunei Valea Lunga, Consiliul Judetean Alba, Institutia Prefectului Judetul Alba si cu sprijinul asociatiilor: Mircea &Asociatii, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istoria Aeronauticii (ARPIA), Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR), EuroGifts, va desfasura cea de- a 12-a editie a Maratonului Reintregirii Neamului Romanesc, care face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”.

Evenimentul se desfasoara la 104 ani de la Marea Unire a romanilor, proclamata pe 1 decembrie 1918, si la 100 de ani de la Incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. la Alba Iulia.

Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc este o proba a curajului care are drept scop promovarea alergarii pentru sanatate in randul tinerilor si educarea acestora pentru cunoasterea Istoriei Romaniei.

Lungimea traseului va fi de 52 de km. Se va pleca grupat, in coloana, de pe Campia Libertatii din Blaj, locul din kcare in anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de romani transilvaneni au strigat pentru prima oara “Noi vrem sa ne unim cu tara”.

Maratonistii vor traversa prin satele Veza, Izvoarele, Rosia de Secas, Tau, Ohaba, Berghin, Straja, Hapria, Teleac, Drambar, care leaga Blajul de Alba Iulia.

Concurentii vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de romanii transilvaneni, in drumul lor catre Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918. Participantii vor purta cu ei drapelul Romaniei, drapelul Romaniei din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul si un steag al dacilor, ajungand in Cetatea Alba Carolina in jurul orei 16.00.

La maraton au fost invitati   10 maratonisti. Au confirmat participarea Rosu Ilie din Adjud, Donos Constantin din Codlea, Stan Turcu din Bucuresti, Hiroko Ogawa din Japonia, Victor Ilie din Braila, Braila Catalin-Doru din Galati, Adrian Tiba si Cojocaru George, ambii din Brasov.

La start se va alinia o stafeta a Municipiului Blaj, formata din 5 sportivi, condusa de maratonistul Dan Aldea, care vor alerga fiecare cate 10,5 km.

Finalul maratonului va fi in fata Catedralei Reintregirii Neamului, iar festivitatea de premiere se va desfasura imediat dupa cursa, in fata Salii Unirii, fiecare dintre participanti primind medalii, tricouri, cupe si diplome.

In cursa populara au fost invitati sa participe copii de la Scoala Gimnaziala Ion Bianu din Comuna Valea Lunga, condusi de doamna profesoara Comsa Calina, si iubitori ai alergarii din Municipiul Blaj.

Inainte de start se va intona imnul Romaniei. Apoi maratonistii si participantii in cursa populara vor porni intr-o alergare simbolica pe aleile de pe Campia Libertatii in semn de respect fata de romanii care au participat la evenimentele din anii 1848 si 1918. Dupa cursa participantii din cursa populara vor primi diplome si medalii.

Startul in cursa de maraton va fi dat la ora 08.00 din fata Monumentului de pe Campia Libertatii. Maratonistii vor ajunge apoi la Crucea lui Iancu si la Monumentul lui Mihai Eminescu din Blaj, unde impreuna cu participantii din cursa populara, vor aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu si revolutionarului Avram Iancu. Maratonistii vor continua alergarea catre Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, unde se estimeaza ca vor ajunge la ora 16.00.

La trecerea prin Blaj si Alba Iulia se va alerga grupat, pe trotuare, iar traversarea se va efectua pe la trecerile de pietoni semnalizate, iar acolo unde acestea nu exista, se va alerga pe partea dreapta a drumului si se va traversa pe la coltul intersectiilor.

Coorganizatori ai acestei competitii sunt ARPIA – Filiala Alba si ARPIA – Filiala “Laurentiu Marginean” Blaj.

 

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori