In ziua de 26.08.2018 a avut loc Stafeta satelor Mataului, desfasurata cu ocazia sarbatorii zilei “Fiii Mataului”.
Competitia a fost organizata de Primaria Comunei Mioarele, judetul Arges, in parteneriat cu Asociatia Culturala “Fiii Mataului”, Consiliul Judetean Arges, Institutia Prefectului Judetului Arges, Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania, Asociati Militarilor Veterani si Veterani cu Dizabilitati, cu participarea maratonistului Ilie Rosu, supranumit Maratonistul Drapelelor.
Stafeta a alergat pe un traseu intre Mausoleul Mateias si Monumentul Eroilor din Comuna Mioarele (sat Matau). Startul a fost dat de catre primarul localitatii Mioarele, domnul Damian Postoaca si de Ionut Butoi, veteran ranit grav in teatrul de operatii din Afganistan.
Militari din Batalionul 30 Vanatori de munte “Dragoslavele”, coordonati de cpt. Valentin Nicolae Balaceanu, au purtat in cursa Steagul de Identificare al Batalioanului, spre a fi depus la final la Muzeul din Comuna Mioarele
Pe traseul de 17 km au fluturat doua drapele ale Romaniei, steagul de Identificare al Fortelor Terestre, steagul de Identificare al Batalionului 30 Vanatori de Munte, “Dragoslavele” si un steagul dacilor.
Copiii de scoala generala si de liceu din localitate, coordonati de profesor Elena Neacsu si col. rez. Daniel Olteanu, au purtat o torta, care a fost aprinsa inainte de start, de la Torta Reintregirii Neamului Romanesc, purtata pe 6 august 2018 de maratonistii din Romania, pe traseul de 100 de km in cadrul UltraMaratonului “Pe aici nu se trece”, desfasurat in judetul Vrancea, intre Soveja, Marasti si Marasesti.
Concurentii au fost insotiti pe intregul traseu de calareti din comuna Mioarele, imbracati in costume populare, o initiativa a profesorului Cezar Neacsu, activitate coordonata de profesorul Grigore Aurelian, presedintele Asociatiei Culturale, Fiii Mataului.
Stafeta a facut o oprire in zona Castelului Alimanasteanu, simbol al luptei de rezistenta din zona Mataului.
La Fantana Rece concurentii au fost intampinati de profesoara Ligia Visoiu, care a refacut prin forte proprii aceasta fantana. Profesoara a vorbit despre Matau, despre oamenii locului si a apreciat grupul de alergatori, format din copii, militari si veterani, insotit de cai si calareti, simboluri ale zonei. Poezia interpretata la final, a indemnat la patriotism, la respect pentru natura, istorie si traditii.
La pensiunea “Conacul de pe deal” concurentii au facut o scurta oprire pentru hidratare, fiind intampinati de proprietarii pensiunii cu paine si sare.
Dupa oprirea la Biserica din comuna, concurentii s-au deplasat la Mormantul Eroului Sublocotenent Mihai Ionut Toma, fost militar al Armatei Romane, mort in misiune in anul 2017. La mormantul eroului a avut loc o slujba de pomenire, s-a depus o coroana de flori si s-a pastrat un moment de reculegere.
Pe traseu s-au alaturat in stafeta, copii de gradinita si ai scolii generale, tineri si adulti din satele Mataului sau din tara, veniti special pentru aceasta manifestare.
Sosirea concurentilor a fost in fata Monumentului Eroilor din Mioarele, unde au fost intampinati de primarul localitatii, de vaduve ale veteranilor de razboi, de reprezentanti ai Asociatiei Fiii Mataului, de Vicepresedintele Consiliului Judetean Arges domnul Ion Minzina.
S-a predat drapelul Batalionului 30 ”Dragoslavele” veteranului din teatrele de operatii Ionut Butoi, care l-a inmanat apoi Primarului comunei Mioarele. Torta a fost predata profesorului Cezar Neacsu pentru a fi depusa la muzeul din localitate.
Fanfara si participantii la festivitate au intonat cantecul “Treceti Batalioane romane Carpatii” si imnul Romaniei. Vaduve ale veteranilor de razboi din comuna au fost premiate de Primaria Comunei Mioarele.
Consiliul Judetean Arges a depus in cadrul evenimentului, la Monumental Eroilor, Flacara Centenarului, ce va ajunge la 1 decembrie 2018 la Golestii de Arges, flacara care va strabate simbolic intregul judet Arges.
In ritmurile de fanfara ale imnului “Presarati pe-a lor morminte”, oficialitatile au depus doua coroane de flori la Monumentele Eroilor din comuna.
Festivitatea s-a incheiat la Caminul Cultural unde invitatii au luat cuvantul, apreciind efortul organizatorilor de a duce mai departe traditia Asociatiei culturale Fiii Mataului si de a transmite copiilor si tinerilor dragostea pentru locurile natale, respectul pentru istoria locului si pentru istoria Romaniei.
Doamna col.(rz) Vlaicu Rodica si domnul general (rz.) Burticioiu Iulica au inmanat elevilor cu cea mai mare medie obtinuta la examenul de capacitate si la examenul de bacalaureat premii din partea Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania.
Domnul general rz. Virgil Balaceanu – presedintele Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania (AORR) a prezentat in fata asistentei un istoric al luptelor desfasurate de Armata Romana si de regimentul 70 Infanterie, regimentul de rezerv? al regimentului 30 Muscel, in anul 1916, in Primul Razboi Mondial, in zona muntelui Mateias, pe valea Pravatului si a Argeselului.
A urmat un program de cantece populare si patriotice sustinut de formatia “de la Fun-live music” din Campulung Muscel, condusa de Dan Sipoteanu.
Pentru mine a fost o mare onoare sa fiu invitat ca sa particip la organizarea si desfasurarea acestei competitii, care mi-a oferit posibilitatea sa duc in cursa drapelul Romaniei, sa fiu alaturi de copii, tineri si varstnici, iar la final sa prezint in fata matauanilor drapelele si steagurile pe care le-am purtat in sute de maratoane si semnificatia lor in competitii.
In semn de apreciere pentru competitia la care am alergat, am oferit in numele maratonistilor din Romania, participanti in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, medalia Ultramaratonului “Pe aici nu se trece” din 6 august 2018, veteranului din teatrele de operatii – Ionut Butoi, Primariei Comunei Mioarele si Asociatiei Culturale “Fiii Mataului”.
Felicitari Primariei localitatii Mioarele, Asociatiei Culturale Fiii Mataului si Asociatiei Ofiterilor in Rezerva din Romania, reprezentata de dl general rz.Virgil Balaceanu si domnul colonel rz. Marius Birloiu pentru initiativa si pentru implicarea in reusita acestui eveniment.
Multumesc colegului meu din Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania, ciclistul Florin Leonte care a asigurat combat camera pe toata durata stafetei.
Sosire Stafeta satelor Mataului (video)
Treceti Batalioane Romane Carpatii (video)