Stefan Salagean si Marilena Cimpeanu au castigat Maratonul Independentei, Bucuresti, Editia I, 9 mai 2016
In ziua de 9 mai 2016 s-a desfasurat in Bucuresti Maratonul Independentei.
Organizatori: Clubul Sportiv Eco Alpin in parteneriat cu Ministerul Apararii Nationale, Primaria Generala a Capitalei si Federatia Romana de Atletism.
Sponsori: ISOSTAR Romania, Red&whiteService, Roman Impex Srl
Parteneri in organizare: Primaria Municipiului Adjud, Trupa lui Fane, Ro Club Maraton, ARPIA, TTR, FRA – Comisia Atletilor Veterani
Parteneri media: Revista Alerg, Adrenalina;
Maratonul a avut drept scop promovarea alergarii în aer liber si a unui stil de viata sanatos, concomitent cu promovarea in randul concurentilor si sustinatorilor acestora, a frumusetilor, a traditiilor si istoriei Capitalei Romaniei, Bucuresti.
Concurentii au admirat pe traseu: Arcul de Triumf, Palatul Elisabeta, Teatrul de vara, Statuia lui Charles de Gaulle, Ansamblul Statuar “Parintii Europei Unite” de pe Insula Trandafirilor, Monumentul poetului Grigore Vieru, statia de metrou Aviatorilor, Zona Sportiva de pe latura de Nord a lacului Herastrau, Podul Baneasa, Fantana Miorita, Casa Presei Libere, Restaurant Miorita, Muzeul Satului.
Maratonul Independentei a fost un omagiu adus eroilor cazuti in Razboiul de Independenta si in Primul Razboi Mondial.
Doua stafete de copii au participat la competitie:
-stafeta 42X1km a Municipiului Adjud, judetul Vrancea, formata din copii din Adjud, Pufesti si Adjudu Vechi, care au alergat in anii 2015 si 2016 in stafetele maraton de copii (42X1km) pe aliniamentul pe care a luptat Armata Romana in anul 1917 in Primul Razboi Mondial: Marasesti, Marasti, Soveja, Oituz, Targu Ocna, Onesti si Adjud. Copiii din Pufesti au fost condusi de catre directorul scolii generale din Pufesti prof. Nicolae Damian si de prof Constantin Sardaru. Copiii din Adjudu Vechi au fost condusi de Cpt. Rz. Petrica Nica. Copiii din tara Vrancei, locul in care in Primul Razboi Mondial s-au adus mari jertfe pentru pastrarea identitatii nationale, au adus omagiul Vrancei eroilor care s-au jertfit pentru Independenta in 1877-1878 si in Primul Razboi Mondial.
-stafeta de semimaraton 21X1km, formata din copii ai Scolii Gnerale 59 Bucuresti, condusi de invatatoarea Gabriela Lupu.
Startul a fost dat de doi copii din stafeta Adjudului, Nicolae Arsenie din Adjudu Vechi si Claudiu Bordei din Pufesti, care au facut parte din stafetele care au alergat la Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunostintei Regina Maria si Maratonul Siretului.
S-a intonat imnul Romaniei, atat la start, cat si la inchiderea competitiei.
Imediat dupa start, concurentii, insotiti de toti copiii din probele de stafeta, au parcurs impreuna primii 200 de metri din zona Arcului de Triumf, in semn de respect si de recunostinta pentru eroii si istoria Romaniei.
La festivitatea de premiere a fost prezent domnul general in retragere Iosif Rus, Presedintele Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA).
Doi militari ai Regimentului 30 Garda “Mihai Viteazul”din cadrul Ministerului Apararii Nationale au dat onorul concurentilor, la start, in timpul cursei si la sosire, anuntand la trompeta sosirea acestora. S-a pastrat un moment de reculegere pentru militarii romani care au murit in teatrele de operatii.
Competitia Maratonul Independentei este o incununare a Ciclului de maratoane istorice Din dragoste pentru Romania si istoria ei, care a preluat de pe Arcul de Triumf principalelel momente ale istoriei Romaniei si le-a transpus in curse de maraton: Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti, Marasti si Soveja, Maratonul Recunostintei “Regina Maria” de la Oituz, Targu Ocna si Onesti, Maratonul Recunostintei intre Calugareni si Monumentul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunostintei de la Targu-Jiu si de la Rosia Montana, Maratonul Prieteniei de la Plevna – Bulgaria, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Siretului de la Adjud, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc de la Bucuresti si de la Alba Iulia, Maratonul Delta Dunarii de la Sulina, Maratonul Zapezii de la Rasnov si Dracula Maraton de la Bucuresti.
S-a alergat cu emotie intr-o zi de 9 mai cu o tripla semnificatie: Independenta Romaniei proclamata de Parlament in 1877, Ziua Victoriei, care marcheaza incheierea celui de-al doilea razboi mondial in anul 1945 si Ziua Europei, proclamata in anul 1950. La trecerea prin dreptul Ansamblului Statuar “Parintii Europei Unite”, au fluturat pentru a 67-a oara impreuna drapelele Romaniei si Uniunii Europene.
In competitie au fluturat cele doua stegulete ale Romaniei purtate de copiii din stafete, dar si drapelul Romaniei-purtat pentru a 138-a oara intr-un maraton, steagul Regelui Carol I – pentru a 2-a oara si steagul Europei purtat pentru a 67-a ora intr-un maraton, impreuna cu drapelul Romaniei, de catre Ilie Rosu. Steagul Regelui Carol I a fluturat in anul 2015 in timpul Maratonului Prieteniei de la Plevna, inclus in ciclul de maratoane istorice Din dragoste pentru Romania si istoria ei. Regele Carol I a fost cel care obtinut independenta Romaniei, datorita careia i-a si crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat Romania cu o serie de institutii specifice statului modern.
Comitetul de organizare al Maratonului Independentei multumeste tuturor institutiilor si persoanelor fizice care s-au implicat in organizarea acestei competitii. De asemenea aducem recunostinta noastra tuturor parintilor, invatatorilor si profesorilor care le-au permis copiilor ca sa alerge de 9 mai “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Admiratie pentru copiii din Adjudu Vechi si Pufesti care s-au trezit in miez de noapte pentru a fi prezenti dimineata la start. Prima editie a Maratonului Independentei a fost un test trecut cu succes. Incepand cu anul 2017 Maratonul Independentei va deveni o competitie de o mai mare amploare, pentru ca se vor implini 140 de ani de la obtinerea Independentei Romaniei si 100 de ani de la Batalia de la Marasesti si Batalia de la Oituz, unde au cazut pentru patrie bunicii si strabunicii nostri.
1. Maratonul Independentei (Galeria foto)
4. Sosirea stafetei Adjudului (42X1km) video
5. Cum s-a nascut Maratonul Independentei 1(video)
6. Cum s-a nascut Maratonul Independentei 2(video)
7. Momentul de Reculegere pentru Militarii romani cazuti in teatrele de operatii(video)
8. Multumiri Ministerului Apararii Nationale (video)
10. Premiere Stafetei de 42X1km a Municipiului Adjud(video)
11. Premierea Stafetei 21X1km a Scolii generele 59 Bucuresti(video)
12, Premiere Stan Turcu la maratonul 60(video)