Rezultate Maratonul Siretului, Adjud, 02.05.2016, Editia a 3-a
In ziua de 02.05.2016 a avut loc la Adjud (Adjudu Vechi) cea de-a treia editie a Maratonului Siretului (celor doua lacuri).
Probe: 15 km, 21 km, 30 km , 42 km, maraton stafeta copii 42X1km;
La Maraton Masculin a castigat Stefan Salagean, urmat de Mircea Batog si de Florin Simion.
La Maraton Feminin a castigat Hiroko Ogawa (Japonia).
La 30 km Masculin a castigat Ovidiu Manta urmat de Marius Buricea si de Laurentiu Anastasiu.
La 30 km Feminin a castigat Ionela Dobrea, urmata de Gabriela Achitei si de Stefania Bontas.
La Semimaraton Masculin a castigat Culai Voicu, urmat de Octavian Balan si de Silviu Rusu.
La Semimaraton Feminin a castigat Cristina Furcila, urmata de Adina Savu.
La 15 km Masculin a castigat Viorel Stan, urmat de Robert Stan si de Ionut Ciontu.
La 15 km Feminin a castigat Florentina Lazar, urmata de Nuta Antimir si de Corina Antimir;
Doua stafete de copii 42X1km s-au intrecut in competitie, avand fiecare ca stafeta, un tricolor:
-Stafeta Siretului, formata din copii din satele de pe malurile Siretului: Homocea, Ploscuteni, Argea, Lespezi, Costisa, Siscani si Burcioaia; Copiii din Homocea au fost condusi de prof. Daniela Stoean si de invatatoarele Liliana Maercuta si Simona Burlacu; Copiii din Ploscuteni au fost condusi de directoarea scolii generale, prof. Adela Stoica si de prof. Doina Cristea.
-Stafeta Adjudului si Pufestiului, alcatuita din copii din Adjudu Vechi si Pufesti. Copiii din Pufesti au fost condusi de directorul scolii prof Nicolae Damian si de prof. Constantin Sardaru. Copiii din Adjudu Vechi au fost condusi de Mr. (Rz) Petrica Nica si de invatatoarea Nuta Marcuta.
Clubul Sportiv Eco Alpin Bucurest i- presedinte prof. Vasile Dogaru, in parteneriat cu primaria Municipiului Adjud, Directia de Sport si Tineret Vrancea si Parohia Sfantul Nicolae din Adjudu Vechi, au organizat in ziua de 02.05.2016, in cea de-a doua zi de Paste, Maratonul Siretului (celor doua lacuri), Editia a 3-a.
Parteneri in organizare: Consiliul Judetean Vrancea, Consiliul Judetean Bacau, Primaria Homocea, Primaria Ploscuteni, Academia Olimpica Romana – Filiala Vrancea;
Sponsori: Vrancart, Hidroconstructia Moldova, UMB Grup, Isostar Romania;
Parteneri media: Vranceamedia, Ziarul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA), Ro Club Maraton, Revista Alerg, Adrenalina, SGA Vrancea, TTR.
Prima editie a acerstui maraton avut loc in anul 2014, in ziua a doua a Pastelui, in Parcul Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al capitalei, purtand numele ”Maratonul celor doua lacuri, de Sfintele Sarbatori de Paste”. Aceasta s-a desfasurat in jurul lacurilor IOR si Titan, startul dandu-se din fata bisericii din parcul Titan, cu binecuvantarea Patriarhului Romaniei, Preafericitul Daniel. Cea de-a doua editie a avut loc in anul 2015 la Adjud, maratonul urmand un traseu prin satele de pe malul Siretului, intre lacurile de acumulare Beresti si Calimanesti, ceea ce a facut ca sa se pastreze denumirea initiala, Maratonul celor doua lacuri.
Maratonul Siretului (celor doua lacuri) este un eveniment unic in Romania, fiind o proba a curajului, desfasurata in cea de-a doua zi a Sfintelor Sarbatori de Paste, pe cursul Siretului Inferior, intr-un cadru natural in care au putut fi admirate din alergare, atat bisericile si monumentele ridicate in memoria eroilor locali cazuti in Razboiul de independenta si in cele doua razboaie mondiale, aflate pe traseul competitiei: Adjud, Adjudu-Vechi, Homocea, Ploscuteni, Lespezi, Costisa, cat si podul care traverseaza dinspre Adjudu-Vechi, peste raul Siret, lacul de acumulare si microhidrocentrala de la Beresti. Din cel mai inalt punct de pe traseu, Manastirea Sihastru, s-au vazut Siretul serpuind, dincolo de el, orasul Adjud, iar in departare, lacul de acumulare de la Calimanesti. In Municipiul Adjud se afla Monumentul Eroilor, inaltat in memoria eroilor locali care au cazut in Razboiul de Independenta si in cele doua Razboaie Mondiale.
Acest maraton face parte din ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si pentru istoria ei”, organizate in perioada 2011-2016 de catre maratonistii din Romania: Maratonul “Pe aici nu se trece”, Maratonul Regal, Maratonul Recunostintei Calugareni-Mormantul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunostintei Rosia Montana, Maratonul Recunostintei Targu Jiu, Maratonul Recunostintei Regina Maria de la Oituz, Targu Ocna si Onesti, Maratonul Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Dracula Maraton, Maratonul Stefan cel Mare, Maratonul celor doua lacuri-de Sfintele sarbatori de Paste, Maratonul Zapezii, toate, curse de sosea.
Competitia Maratonul Siretului este cel de-al patrulea maraton din Moldova organizat in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”: Maratonul “Pe aici nu se trece”, de la Marasesti, Marasti si Soveja, Maratonul Stefan cel Mare de la Putna, Maratonul Recunostintei “Regina Maria” de la Oituz, Targu Ocna si Onesti. El se desfasoara intre municipiul Adjud, dispus pe malul drept al Siretului si satele aflate pe malul stang al raului, traversand in semn de Omagiu si de Recunostinta, peste podul care uneste cele doua zone. Un punct important de pe traseu, este Manastirea Sihastru, ctitorie a Hatmanului Sendrea, mentionata documentar pentru prima data in anul 1474. Maratonistii au baut apa in timpul cursei de la fantana din interiorul manastirii, inchinata eroilor din Primul Razboi Mondial, care au faurit Romania Mare.
Maratonul a trecut prin fata bisericilor si monumentelor din localitatile de pe traseu, ce amintesc de jertfele Armatei Romane in Razboiul de Independenta si in cele doua razboaie mondiale. Competitia a fost un omagiu adus tuturor eroilor din localitatile dispuse de-a stanga si de-a dreapta Raului Siret, care si-au dat viata pentru Romania. Competitia s-a desfasurat intre doua lacuri de acumulare, Beresti si Calimanesti, ceea ce ne-a permis sa pastram denumirea initiala a primei editii, care a avut loc in Bucuresti pe malul lacurilor IOR si Titan, cu start din fata bisericii Pogorarea Sfantului Duh – Titan.
Inainte de start, Marian Cristea, preotul bisericii Sfantul Nicolae, din Adjudu Vechi, a rostit rugaciunile de Paste, cantand “Hristos a inviat!”, binecuvantandu-i pe toti maratonistii care alearga in cadrul ciclului de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”. Startul a fost dat de doi dintre cei mai apreciati dascali ai satului Adjudu Vechi, astazi pensionari: invatatorul Gheorghe Panait si profesorul Cornel Marinescu. S-a intonat imnul Romaniei.
Imediat dupa start, concurentii, insotiti de copiii din proba de stafeta, au traversat in alergare podul peste raul Siret, in lungime de 360 de metri, in semn de respect si recunostinta pentru eroii care au luptat in razboiul de independenta si in cele doua razboaie mondiale. Stafetele de copii s-au regrupat si pe drumul de intoarcere, traversand din nou simbolic podul.
Maratonistii au beneficiat de ospitalitatea locuitorilor din Adjudu Vechi care i-au cazat gratuit inainte de cursa si care le-au oferit la final de cursa o masa traditionala de Paste.
Ilie Rosu a alergat cel de-al 147-lea maraton din cariera, cel de-al 137-lea maraton cu drapelul Romaniei, insumand peste 5800 km de alergarer cu acesta, cel de-al 19-lea maraton cu steagul dacilor, cel de-al 4-lea maraton cu steagul de lupta al lui Stefan cel Mare si cel de-al 3-lea maraton cu steagul lui Stefan cel Mare de la Muntele Athos, steag care a fost aratat militarilor Armatei Romane in Primul Razboi Mondial, pentru ridicarea moralului acestora.