Maratonul Recunostintei Regina Maria la final

Dupa 4 ani de alergare in ciclul de Maratoane istorice: “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, am reusit in sfarsit sa inchidem cercul care aminteste de jertfele Armatei Romane in Primul Razboi Mondial: Mormantul Eroului Necunoscut din Bucuresti, Marasesti, Marasti, Soveja, Oituz, Targu Ocna, Onesti, Alba Iulia, Rosia Montana, Targu Jiu, Arcul de Triumf din Bucuresti. Maratonul Recunostintei Regina Maria, Oituz, Targu Ocna, Onesti,  a rezolvat problema.

Florin Simion a castigat Maratonul Recunostintei Regina Maria, Editia a 6-a, Oituz, 15.11.2015

Competitia: Maratonul “Recunostintei-Regina Maria”, s-a desfasurat in ziua de  15 noiembrie 2015, in localitatea Oituz, exact in locul in care au avut loc lupte in Primul Razboi Mondial, pe un traseu in lungime de 6 km in jurul Monumentului Eroilor Cavaleristi, aflat pe Dealul Cosna, pe care maratonistii l-au parcurs de 7 ori, iar semimaratonistii de 4 ori.

Inainte de start in fata Monumentului a avut loc o slujba religioasa, savarsita de preotii catolici si ortodocsi din comuna,  dupa care s-a intonat imnul Romaniei. Startul s-a dat la orele 08.00 de catre Primarul localitatii Oituz, domnul Ion Osolos.

Competitia “Maratonul Recunostintei-Regina Maria”, Editia 6, a fost  organizata de catre Clubul Sportiv Eco Alpin, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bacau, Directia pentru Sport si Tineret Bacau si Primariile localitatilor Onesti, Oituz,  Targu Ocna, Pargaresti, Adjud si Asociatia Nationala Cultul Eroilor “Regina Maria”-Filiala Bacau;

Sponsori: Isostar Romania.

oituz

Acest maraton este inclus in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizate de maratonistii din Romania in perioada  2011-2015. Maratonul Recunostintei-”Regina Maria” s-a inscris alaturi de Maratoanele “Pe aici nu se trece” si Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, in randul competitiilor sportive organizate in memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat in Primul Razboi Mondial. Maratonul a fost la a sasea editie, prima editie avand loc in anul 2012, intre localitatile Calugareni si Bucuresti,  cu start din fata statuii lui Mihai Viteazul si cu sosire la Mormantul Eroului Necunoscut din Parcul Carol. Editiile doi, trei si cinci s-au desfasurat intre  anii 2013-2015 la Rosia Montana, in Muntii Apuseni, startul fiind dat din fata Monumentului Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial. Editia a 4-a s-a desfasurat la Targu Jiu, maratonul trecand pe langa operele lui Constantin Brancusi si prin fata Mausoleului Ecaterinei Teodoroiu. Maratonul ii este dedicat si marii noastre campioane olimpice in proba de maraton, Constantina Dita, care in anul 2008, la Beijing, a castigat pentru Romania prima medalie de aur, in proba de maraton. Inainte de start  concurentii au aplaudat in fata Monumentului Eroilor Cavaleristi performanta obtinuta de campioana olimpica Constantina Dita. Din pacate nu s-a putut intra telefonic  in direct cu doamna  Constantina Dita, aflata in America, din cauza lipsei de semnal. In semn de recunostinta si pretuire fata de Ostasii Armatei Romane care s-au jertfit in primul razboi mondial,  am numit acest maraton “Maratonul Recunostintei” si am stabilit ca in fiecare an acesta sa se desfasoare prin locuri care amintesc de luptele purtate de Armata Romana  in Primul Razboi Mondial.

Maratonul s-a desfasurat in judetul Bacau, in localitatea Oituz, in jurul Monumentului Eroilor Cavaleristi, incluzand  si momente emotionante care au avut loc in fata Monumentului Eroilor dispus pe Dealul Magura, la Targu Ocna si la Onesti, in fata Monumentului Eroilor Regina Maria. Acestea sunt locuri in care Regina Maria in timpul Primului Razboi Mondial, îmbracata în haine de sora medicala, a organizat spitalele de campanie si a fost prezenta printre cei suferinzi, împartind medicamente, mâncare si paturi soldatilor raniti pe front sau bolnavilor de tifos. Pentru atitudinea sa curajoasa din timpul Primului Razboi Mondial a primit titlul de „Regina – soldat”.

Doua stafete  de copii au alergat din kilometru in kilometru pe traseul competitiei, de  42 km, ducand fiecare cate un tricolor:

-Stafeta 42X1km, formata din copii de la scolile generale din localitatile:

-Bacau, profesor coordonator: Ana Maria Botez;

-Oituz, profesori coordonatori: Cudrasov Adriana, Branici-Faraon Gabriel Florin, Comanici Ionut;

-Onesti, profesor coordonator: Mircea Agache;

-Targu Ocna,  profesor coordonator: Elena  Stoean.

-Stafeta 42X1km a Municipiului Adjud, formata din copii de la scolile generale din localitatile  Adjud, Adjudu-Vechi, coordonator Petrica Nica si Pufesti, coordonator director  Scoala Generala Pufesti, Nicolae Damian.

Probe: -Maraton (42,195 km),

-Semimaraton (21 km) -Stafeta copii (42X1km)

-Cursa populara 1 km;

Maratonistii au fluturat in cursa drapelul Romaniei, un steag al dacilor, steagul Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) si un steag al lui Stefan cel Mare, care îl înfatiseaza pe Sfântul Gheorghe, ocrotitorul soldatilor si al armatei, sfânt iubit de domnitorul moldovean. Acest steag a fost aratat  militarilor romani in Primul Razboi Mondial, fiind adus special de la Muntele Athos, pentru a ridica moralul trupelor. Copiii din cele doua stafete au fluturat din kilometru in kilometru cate un tricolor.  Dupa incheierea maratonului concurentii s-au deplasat la Targu Ocna. Ei au urcat pe Dealul Magura, pana la Monumentul Eroilor, unde au parcurs simbolic distanta dintre Manastirea Magura si Monumentul Eroilor, in semn de Omagiu, Recunostinta si Respect pentru eroii cazuti in Primul Razboi Mondial, apoi au vizitat monumentul.

Primarul localitatii Targu Ocna a oferit copiilor medaliile pentru participarea la Maratonul Recunostintei “Regina Maria”, proba de stafeta. Toti concurentii au primit brosuri despre orasul Targu Ocna si mostre-bulgari de sare din Salina Targu Ocna. magura Concurentii s-au deplasat la Onesti unde impreuna cu locuitori ai orasului au alergat  in cadrul cursei populare de 1 km, aducand  omagiul si recunostinta lor, pentru eroii care s-au jertfit in Primul Razboi Mondial. onesti Imediat dupa incheierea  cursei populare, in fata Monumentului Eroilor “Regina Maria”, dispus langa Primaria Onesti, a avut loc Festivitatea de premiere pentru  cursa populara si pentru probele de maraton, semimaraton si maraton stafeta 42X1km.

Premierea a fost efectuata de domnul Silviu Botez, reprezentant din partea Consiliului Judetean Bacau.

La maraton a castigat Florin Simion din Chiajna: 4:07:12, urmat de Adrian Mezdrea din Sighisoara:4:12:03, Benchea-Joca Martin din Bacau:4:25:15, Stan Turcu din Bucuresti: 4:37:22, Costel Margarit din Braila: 5:27:34,  Stafeta Bacaului: 5:37:12, Stafeta Adjudului: 5:37:12, Ilie Rosu din Adjud: 5:37:12 si Catalin Braila din Galati: 6:40:45.

La Semimaraton masculin a castigat Stan Viorel din Braila: 2:33:23 urmat de Natanael Rotaru din Adjud:  2:48:23 si Vlad Fesan din Bacau: 3:19:43.

La Semimaraton feminin a castigat Marilena Cimpeanu din Bucuresti: 3:19:12.

Ceremonial religios – preoti catolici (video)

Ceremonial religios – preoti ortodocsi (video)

Mesajul preotului ortodox (video)

Cuvantul Primarului Comunei Oituz, domnul Ion Osolos (video)

Galeria foto

Imn si start (video)

Start (video)

Start (video)

Florin Simion- castigatorul maratonului (video)

Final (video)

Monumentul Eroilor Cavaleristi (video)

Omagiul, Recunostinta si Respectul Maratonistilor pentru eoii cazuti in Primul Razboi Mondial In fata Monumentului Eroilor aflat pe Dealul Magura (video)

In fata Monumentului Eroilor aflat pe Dealul Magura, Omagiu, Recunostinta si Respect (video)

Monumentul Eroilor Dealul Magura – Intampinati de primarul orasului Tirgu Ocna (video)

Povestea Monumentului Eroilor de pe Dealul Magura (video)

Monumentul Eroilor Dealul Magura Targu Ocna (video)

Monumentul Eroilor Regina Maria – Pregatirea pentru startul in Cursa Populara

Maratronul Recunostintei Regina Maria, Onesti. Startul in cursa populara

Maratonul Recunostintei Regina Maria – Onesti, Cursa populara

Maratonul Recunostintei Regina Maria-Onesti. Felicitari copiilor din stafete, veniti de la tara, Pufesti, Oituz, Adjudu Vechi

Monumentul Eroilor Regina Maria – Onesti  (video)

Monumentul Eroilor Regina Maria Onesti – final (video)

Mesajul campioanei olimpice Constantina Dita (video)

Mormantul Ostasului Necunoscut (foto)

Constantina Dita felicitata in fata Mormantului Ostasului Necunoscut (video)

Maratonistii felicitati de Constantina Dita (video)

 

1 raspuns

  1. un roman spune:

    Multumesc, mult, mult de tot, d-le Ilie Rosu ptr informatiile pertinente si (mai ales) cu lux de amanunte.
    Sa aveti multa sanatate d-le Ilie !

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori