6 august 2011, intre Marasti si Marasesti: MARATONUL- Pe aici nu se trece!

ASOCIATIA ROMANA PENTRU PROPAGANDA SI ISTORIE AERONAUTICA – ARPIA, filiala Focsani  în cooperare cu Ro Club Maraton si Consiliul Judetean pentru Sport Vrancea organizeaza pe 6 august 2011, primul maraton din Moldova. Acesta se va numi Maratonul ”PE AICI NU SE TRECE!” si va avea o desfasurare ce înclude un itinerar prin zona Marasti – Marasesti, locuri unde ostasii Armatei Române au purtat cele mai crancene batalii in Primul Razboi Mondial, pentru apararea gliei strabune.

“Pe aici nu se trece!” a spus atunci, generalul Eremia Grigorescu implusionandu-si ostasii sa apere poarta Moldovei, in fata adversarilor. In cinstea victoriei din 6 august 1917 si în memoria ostasilor cazuti la datorie, la Marasesti a fost inaltat, intre anii 1919 si 1938, unul dintre cele mai maiestuoase mausolee din Europa.

În inima românilor, aceasta batalie are un loc special datorita eroismului de care au dat dovada ostasii români si a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu si mai ales datorita legendarului indemn “Pe aci nu se trece!”.  Reamintirea evenimentelor, a  locurilor, a unor nume si busturile acestor eroi pot fi regasite in zona si pe aleile mausoleului de la Marasesti.

In semn de recunostinta, in amintirea ostasilor  romani care s-au jertfit in acele lupte pentru Romania, un grup de maratonisti va purta pe intreaga cursa, o torta aprinsa si Drapelul Romaniei.  Startul va fi dat din fata monumentului de la Marasti si traseul va continua prin fata Monumentului inchinat Ecaterinei Teodoroiu, de la Straoane, a monumentul eroilor de la Panciu,  Monumentului de la Tisita, pe care sa afla inscrisul “Pe aici nu se trece”  si se va incheia la  mausoleul de la Marasesti.

Invitam  maratonistii din Romania sa participle la acest eveniment, care se vrea a fi  un omagiu adus ostirii romane, bunicilor si strabunicilor nostri.

Cursa masoara 46 km, iar startul se va da la ora 06.00 dimineata, de catre un veteran de razboi, din fata monumentului de la Marasti.

Pentru a se inscrie la competitie, concurentii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. sa aiba cel putin 18 ani impliniti, cel tarziu pe 6 august  2011.
2. sa faca dovada ca a alergat  in ultimii 2 ani un maraton clasic, intr-un timp de maxim 4 ore.
3. sa aiba asupra sa la inscriere un act de identitate in original.
4. sa fie de acord sa participe la cursa pe propria raspundere, asociatia organizatoare nefiind raspunzatoare pentru eventuale accidente sau alte prejudicii suferite de alergator, în urma participarii la aceasta competitie.

Regulamentul de desfasurare al maratonului, va fi afisat in detaliu in urmatoarele  zile.

Puncte de contact:

Iulian Basturea, presedinte ARPIA, Filiala Focsani, tel: o745.59.51.58; email: arpiafocsani@yahoo.com

Ilie Rosu, membru in consiliul director ARPIA centrala, tel: 0762.66.99.69;  e-mail: ilierosu@gmail.com,

www.ilierosu.ro

 

13 Raspunsuri

  1. marasteanul spune:

    … maratonistii vor purta cu ei pe intreaga cursa, drapelul Romaniei si o torta aprinsa.

    ‘toti’ vor purta 1 drapel si 1 torta sau fiecare dintre acestia da duce cate un drapel si o torta? in varianta din urma, echipamentul va fi pus la dispozitie de organizatori sau fiecare maratonist trebuie sa-si aduca de acasa … torta si drapelul?…

  2. Ilie Rosu spune:

    Am acordul catorva maratonisti de a constitui un grup compact care sa poarte in timpul cursei o torta aprinsa, pe care sa o duca fiecare o anumita distanta. Cu cat grupul va fi mai numeros, cu atat va fi mai bine pentru cei care duc torta. Drapelul Romaniei care a fluturat in curse de maraton pe 6 continente, va fi purtat de asemenea in aceasta cursa, in cel de-al 25 -lea sau maraton.

  3. iuliandideanu spune:

    Dupa cum am citit , regulamentul de desfasurare va fi afisat in urmatoarele zile.Poate puteti modifica conditia de participare impusa de 4 ore, pentru o participare mai mare si implicit pentru o “recunostinta , in amintirea ostasilor romani care s-au jertfit in acele lupte pentru Romania”

  4. Ilie Rosu spune:

    Am impus aceasta conditie pentru ca vrem ca in maxim 5 ore sa ajungem la mausoleul de la Marasesti, unde au loc manifestari cu ocazia zilei de 6 August. Vrem ca toti participantii care iau startul sa ajunga la Marasesti. O sa studiem o varianta de maraton, daca cererile vor fi mai multe si oamenii chiar vor sa aduca un omagiu Armatei Romane, cu plecare de la km 4, tot la ora 06.00, cu o limita de timp undeva la 4 ore si jumatate.

  5. Liviu spune:

    eu unul as zice ca Startul s-ar putea da mai devreme, de ex. la 5:30; pe de-o parte pentru a evita caldura unei zile de august, pe de alta parte — pentru a ajunge la timp la Marasesti…
    La aceeasi concluzie au ajuns si alergatorii de Trans Romania Run: o ora de alergare mai de dimineata inlocuieste aceeasi ora de laergare mai dinspre pranz…
    Daca sunt conditii de cazare la Marasti (pensiune, localnici, rude ??) se poate pleca ‘linistit’ pe la 5 … 5:30
    Mult succes la organizare!

  6. GABRIELA BUDAN spune:

    SUNT AMATOR,SI AM PARTICIPAT LA MULTE MARATOANE.MI-AS DORI SA PARTICIP SI LA ACESTA DAR SE PARE CA NU INDEPLINESC CONDITIA ACEEA CU 4 ORE.CEL MAI BUN TIMP 4.55.
    MAI SPER TOTUSI SA RECTIFICATI ACEASTA CONDITIE.CU SIGURANTA SUNT FOARTE MULTI AMATORI CARE AR VREA SA PARTICIPE.
    MULTUMESC

  7. Coman spune:

    Salutare!
    Eu din pacate nu am participat pana acum la un maraton insa m-am antrenat copios pentru unul. Singura competitie oficiala la care am participat a fost semimaratonul de anul acesta de la Cluj , pe care l-am terminat in 1:38. Este prea radicala conditia de participare “numai daca anterior ai luat parte la un maraton”!

  8. Horatiu spune:

    E asfalt sau trail?

  9. STAN VIOREL spune:

    Vreau sa alerg la acest maraton special[este primul pentru mine]dar nu stiu daca se poate fiind conditia ca sa mai fi participat la alte maratoane.astept raspuns.

  10. STAN VIOREL spune:

    oricum am sa vin.[vin cu ILIE VICTOR]

  11. constantin spune:

    veniti fratilor!
    care vreti sa alergati, care vreti doar sa mergeti, care vreti sa insotiti, pe bicicleta sau cu masina: veniti, veniti, veniti! vorba lui Lenin… Nu pregetati, caci soseaua nu-i al noastra si nici a copiilor nostri… ci a celor indrazneti, in vecii vecilor! :)))

  12. Georgiana spune:

    Bafta tuturor!

  13. Linie dreapta pentru concursuri « Iulian Dideanu spune:

    […] august:Maraton Marasti- Marasesti – 46 km- eveniment organizat de Ilie […]

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori