Cu drapelele Romaniei si Uniunii Europene, 6 maratoane, in 6 luni, pe 6 continente

“Nenea? Eu n-as duce drapelul Romaniei niciodata, pentru ca Romania nu a facut niciodata nimic pentru mine!”. Sunt cuvintele unui tanar de 17 ani pe care l-am intalnit la Crosul din 2 mai, de ziua Tineretului, desfasurat in parcul IOR. Purtam in mainile mele,  drapelele Romanie si Uniunii Europene, veneam imediat dupa maratonul de la Boston si intentionam sa-i fac pe copii sa strige tare, Romania, asa cum scandau la Boston, copiii americani. Cuvintele lui m-au tulburat. I-am explicat tanarului, ca fratii si parintii lui, ca noi, cei din acest parc, suntem Romania.  Raspunsul lui?  “Mie nu mi-a spus nimeni asta niciodata!”, m-a tulburat din nou.

A trebuit sa-mi redefinesc Romania,  in cel mai simplu mod posibil, asimiland-o cu cele mai dragi lucruri mie: “Mai presus de orice mama, cele doua fiice ale mele si locul unde se odihneste tatal meu sunt Romania pentru mine. Altfel e locul unde m-am nascut si am copilarit, raul in care m-am scaldat intaia oara, terenul de fotbal de la marginea satului, familia, prietenii buni si rai”.

Inainte de fiecare start, s-a intamplat in anul 2010, de 14 ori,  imi luam energizantul inainte de start, rostind  urmatoarea fraza:  “Alerg din dragoste pentru Romania!”. Motivatia  pentru a purta 42 de km drapelul Romaniei. Nu-i usor sa termini  o astfel de cursa.  Iti dau   lacrimile de durere,  totusi scrasnesti din dinti, si mergi mai departe. Oamenii de pe strada iti striga: “Romania!”.  Unii dintre ei n-au mai facut niciodata acest gest,  si poate ca nu il vor repeta  curand.

Am o exprimare aparte, fata de  ceilalti  concurenti. Cel mai frumos dar pe care-l primesti, este atunci cand la orizont zaresti linia de sosire si  parcurgi ultimii  195 de metri din cursa. Mii de spectatori  sunt acolo, acordand respect, atat castigatorilor, cat si celor care trec printre ultimii linia de sosire. Nimeni nu este invins, toti sunt  niste invingatori. De regula,  cei din  urma au o  varsta inaintata, peste 70 de ani, sau sunt concurenti care alearga cu  un usor handicap.  O categorie aparte printre concurenti sunt cei care  duc cu ei un mesaj. Televiziunile si fotografii ii cauta cu insistenta. Printre ei ma numar si eu.

Educatia pe care am primit-o inca de la varsta de 14 ani, ma recomanda sa fac asta. An de an,  pe timpul  liceului  militar,  invatam  ceva nou despre drapel. La  istorie aflam cum mii de ostasi romani si-au dat viata in lupte,  ca sa-l apere..  Usor, usor am inceput sa inteleg  din ce in ce mai mult,  ca drapelul e ceva mult mai simplu,   e Romania.

Multi  concurenti isi flutura cu mandrie drapelul tarii lor la final. M-am alaturat lor inca din primele mele curse.  Dupa aceea  am ridicat stacheta, luand drapelul cu mine,  42 km. Am  transformat  gestul meu intr-un mesaj de pace,  de prietenie si de buna intelegere intre oameni.  In centrul Romei am simtit ceva deosebit. Oare cui nu-i place pacea? Am descoperit in mine curajul,  forta fizica si mentala, care ma indeamna sa risc si sa fac asta.

Mesajele mele:  Romania-Italia-Impreuna, Romania-USA-Impreuna, Romania- Rusia-Impreuna,  etc, i-au facut pe multi dintre spectatori sa pronunte, fie si doar in gand,  numele Romaniei. Indiferent de tara si de limba pe care o vorbesc,  oamenii de pe strada  imi  fac semne  ca  inteleg mesajul, incurajandu-ma.  Raspund gestului lor, alergand uneori,  chiar si  5 km,  cu mainile si cu drapelele ridicate.

Am trait ziua in care,  o parte din drepturile mele, obtinute in activitatea de ofiter activ, au fost taiate. Vestea a cazut ca un traznet. Aproape ca mi s-a taiat rasuflarea. Oamenii acestia chiar nu glumesc. Pentru un moment mi-am amintit de  vremea in care eram tanar ofiter si  mergeam cu soldatii spre poligon. Traversam peste camp,  pe langa o livada. De fiecare data un domn  in varsta ne iesea in intampinare. Era paznicul. Povestea lui incepea mereu la fel: ” Intai dupa razboi au umplut puscariile cu noi…”.  Fusese pilot in armata romana si luptase pentru Romania pe frontul de est si de vest.

Nu mi-as dori  ca  povestile noastre de peste ani sa  inceapa la fel:  “Intai ne-au taiat pensiile…”  si toate acestea, numai pentru ca ne-am facut datoria pentru Romania.

Trebuia sa gasesc repede o noua  motivatie, ca sa pot   duce  mai departe drapelul Romaniei  in maratoane. Si am gasit-o. In primul rand,  optimismul meu si aceleasi cuvinte: “Alerg din dragoste pentru Romania”. In al doilea rand  privirile acelor copii din parcurile IOR si Herastrau, cu care am strigat impreuna, inainte de a porni intr-o cursa “Romania!”. 

Sunt suficiente argumentele, pentru a fi motivat sa nu ma opresc. Iar pe copii as fi simtit ca i-am inselat.

Apoi mai am in minte si atitutinea acelui tanar, care m-a facut sa imi definesc  Romania, intr-un mod cat mai simplu si cat mai curat.

Astazi acest lucru mi-a folosit, fiind hotarat  sa tin in mainile mele pe intreaga distanta de 42 de lm, nu 2, ci 3 drapele.

Romanii cred din ce in ce mai mult in  valorile europene si simt ca  intrarea in UE, le garanteaza  viitorul. Dar trebuie sa facem mai mult pentru acest lucru. De aceea voi lua  in mainile mele si drapelul Uniunii Europene, repetand maratonul de la  Bruxelles.  Acolo,  in luna octombrie am marcat cursa de pe continentul european, alergand pentru prima data intr-un maraton, cu trei drapele. Voi incerca sa duc impreuna drapelele Romanie si Uniunii Europene,  de 6 ori, cate  42 de kilometri, pe 6 continente. Langa ele voi aseza intotdeauna inca un drapel, pe cel al tarilor  gazda,  in semn de respect din partea Romaniei pentru ele.

Iata parcursul:

– Europa: Cursa clasica Marathon–Atena, Marathon Bruxelles 2010 si maraton Bucuresti 2010;

– Asia: Dubai Marathon;

– Africa: Marrakech Marathon;

– America de Nord: ING Georgia Marathon, Atlanta;

– America de Sud: Santiago de Chile Marathon;

– Australia: Canberra Marathon;

Maratonul din Antarctica ramane deocamdata  un  vis, dar cine stie.., 42 de km cu drapelele Romaniei si Uniunii Europene, poate ca exista cineva in Europa care  isi doreste sa fac aceasta cursa, eu trebuie doar sa alerg si sa duc  drapelele.

Am incredere ca voi  iesi din momentele de dificultate mai usor, stiind ca ii am alaturi de  mine pe colegii mei de la Ro Club Maraton,  Daniel Lixandru – sociolog si Viorica Gabrian – medic. Vom incerca impreuna sa demonstram in cel mai simplu mod ca „Granitele nu sunt limitele”, sustinuti de motto-ul de pe blogul meu:  “Daca vrei poti, nimic nu e imposibil si niciodata nu-i prea tarziu sa poti si tu! Daca ai avut vreodata un vis la care ai renuntat, nu-l abandona, el chiar poate deveni realitate, trebuie doar sa vrei si tu! Incepe de maine!”.

Am primit promisiuni din partea unor institutii si companii din Romania, ca vom fi  sprijiniti in  actiunea noastra,  de a alerga    pe cele 6 continente.   Multumim atat companiei Romtelecom, cu care avem deja un parteneriat, cat si TAROM, Ministerului Turismului si Dezvoltarii si Nike România, cu care suntem in curs de perfectare a unor intelegeri de sustinere. Asteptam ca si alte companii sa li se alature,  pentru ca suntem departe de a avea toate fondurile necesare pentru proiect. Un asemenea proiect deja nu ne mai apartine, pentru ca el ar trebui sa devina  proiectul  Romaniei.

Firma Nike este primul nostru partener care s-a tinut de cuvant, echipandu-ne din cap pana-n picioare. Multumim NIKE!

Suntem 3 romani obisnuiti, care ne trezim ca si dumneavoastra dis de dimineata si mergem la serviciu. Si pe noi ne coplesesc grijile zilei de maine. Cu toate acestea incercam sa dam frau liber pasiunii noastre pentru pentru sport si pentru miscare. Alergam cand timpul ne permite, eu reusesc  in general seara, dupa orele de program. Vedeti,  visul nostru de a alerga un maraton s-a implinit.

Intotdeauna vrem insa  mai mult. Eu am ales sa continuu sa alerg, luand in cursa cu mine drapelul Romaniei. Cei de pe margine isi dau coate si sosotesc, iata un patriot. Dar am vrut mai mult, asa ca am continuat cu  doua drapele, apoi cu trei.

Cand eram elev in liceul militar ni se spunea ca o parte dintre noi vom ajunge generali. Intamplator sau nu,  doi dintre colegii mei chiar au ajuns generali. De curand, desi sunt ofiter in rezerva, am obtinut  in sfarsit gradul de colonel. 12 maratoane cu drapelul Romaniei prin Europa, nu inseamna putin. Acum il voi duce in jurul lumii, alaturi de cel al Uniunii Europene. Nici un european n-a mai facut acest lucru, deci sunt primul. Visul meu de a depune cele doua drapele, Impreuna,  la Muzeul Militar se  apropie. Drapelul Romaniei va avea 17 maratoane, iar cel al Uniunii Europene 10. Suna ca  o pagina de istorie. Si daca vreodata unul dintre  presedintii  Romaniei ma va intreba daca vreau ceva pentru isprava mea, nu-i voi cere decat un singur lucru:  gradul de general in rezerva. Desi nu mi-ar aduce nici un folos material, le-as demonstra tinerilor aflati astazi in liceele militare, ca niciodata nu e prea tarziu,  ca pentru fiecare dintre ei, totul e posibil si ca trebuie sa creada pana la capat in steaua lor.  Cand port drapelul Romaniei, ma simt ca un general. S-a intamplat la Roma si s-a repetat la Boston.  Tinerii au impresia ca trebuie sa fii general ca sa poti duce  drapelul Romaniei. Am descoperit pe INTERNET o tanara care m-a facut general si careia i-a placut mult mesajul meu, inscriptonat pe tricou, Yes I can! Pentru ca in Romania exista o multime de astfel de tineri,  viitorul nostru, voi duce drapelele mai departe pentru ca trebuie sa cred pana la capat  in Romania.  Steagurile sus Ilie!

Haide Romania, urmeaza-ne, nu te lasa!

13 Raspunsuri

  1. stan turcu spune:

    ???? M-ai lasat MASCA!!!
    Nu pot decat sa va doresc SUCCES din tot sufletul si multa SANATATE si putere! Este un proiect foarte dur si care cere in primul rand o vointa de fier, din partea tuturor. Astept cu nerabdare povestile (desi sunt constient ca timpul va fi foarte pretios pentru voi). Felicitari pentru toti si … RESCECT!

  2. Liviu spune:

    Draga Ilie sunt mandru de tine. Stiu ca ceea ce spui este purul adevar.Te stiu modest si un optimist debordant. Am incredere in tine si in steaua ta. Si pentru ca ai trait mult printre aviatori, iti aduc-aminte de una din cartile lui Doru Davidovoci, care se intitula “RIDICA-TE SI MERGI!” Dumnezeu sa te ocroteasca!

  3. gabi solomon spune:

    Felicitari Ilie si spor la antrenamente si in cele 6 maratoane 🙂

  4. caty pisica spune:

    bravo nenea iliuta tine-o tot asa

  5. mariana spune:

    Felicitari !
    Succes in continuare si tine-o tot asa.
    BRAVO !

  6. nin spune:

    Pai haide, ca trebuie si cel de general, desi nu stiu daca generalii mai alearga :)) Dar nu-i bai, treci la tenis!

  7. cristian ungureanu spune:

    Cu Adevarat , Un Adevarat Roman ! , … Mult Succes Ambasadorului Maratonului Romanesc !
    Cu Consideratie ,
    cristi .

  8. Sandel Voinea spune:

    Sanatate si tonus ridicat pt. ceeace ai de executat.
    Cu prisosinta meriti onoarea de a fi general al armatei romane.
    Oricum faptul ar fi mult mai indreptatit fata de hemoragia actuala de generali la kg., avansati la apelul bocancilor.
    Stima si respect.

  9. Patriot pe bune spune:

    Nene, eu am impresia ca matale ai dus-o bine si pe timpul lu’ Ceasca, si ca o duci bine si acuma, si ca Romania asta “care-ti da aripi” iti convine de minune. Da-mi steagul ala sa-l scuip, ca un bun roman. Moare lumea in spitale, curge spaga la robinet, fura mafiotii direct din vena obosita a romanilor costelivi, si matale speli creierele copiilor prin parcuri cu patriotismul asta de duzina, iliescian, basescian, ceausist… general al armatei? un fost securist, asta esti, un partas la crima. murdaresti drapelul cu balele dumitale. alergi de pomana, iti oxigenezi doar acest patriotism de opereta, malefic, parsiv… patriotii nu sunt cei ca matale, ci aia multi care au suferit si sufera inca, in tara controlata de voi, o mana blestemata de patrioti de carton!

  10. Calin C spune:

    Nu cred ca “Patriotul pe bune” – desigur un pseudonim, o masca, la fel ca si aceea de “bun roman” pe care si-o pune cand scuipa(!!!) steagul – merita vreun raspuns. Este evident un frustrat care fie a nimerit accidental pe-aici cautand poze porno, fie e platit sa-njure (am auzit ca exista si slujba asta in Romania de astazi) si fiind in exercitiul functiunii a gresit saitul…

    Cred insa ca Ilie merita ca idiotului care-l improasca cu venin sa i se raspunda.

    Individule, parerea mea este ca suferi puternic, lucru care este de inteles in contextul actual, insa care nu te indreptateste sa jignesti un om deosebit care face din pasiune si dezinteresat ceea ce sunt convins ca neam de neamul tau n-o sa ajunga sa faca vreo data. Si nici sa terfelesti steagul tarii.
    Si cam ce propui mata sa faca patriotii aia adevarati (care inteleg din mesajul tau ca ar trebui sa nu fi trait pe vremea lui ceausescu, si sa sufere in prezent)?
    Variante de raspuns:
    a. Sa stea in casa si sa se uite la televizor linistiti
    b. Sa mearga prin parcuri si sa salveze copii de patrioti adevarati de la spalarea creierelor de catre activistii periculosi
    c. Sa intre pe saiturile securistilor si sa posteze mesaje patriotice care sa-i neutralizeze

    Foarte tare mesajul tau. Mobilizator! Ne da sperante! Poate ca nu e totul pierdut… Asteptam continuarea…

    (Vom mai auzi de el! Nu are nimic in cap, dar are tupeu! Pun pariu ca are bemveu si asculta manele – sau daca n-are inca, e pe drumul cel bun si-o sa-si ia)

    Parerea mea…

  11. lunetistul de serviciu spune:

    Patriotului pe bune

    “Prietene” sau mai degraba mancatorule de rahat, te-ai hranit cu ura portocalie si ai baut suc de matraguna de improsti cu atata venin in oamenii simpli si care prin simplele lor manifestari incearca sa aduca aminte unei lumi intregi ca Romania exista nu numai prin cei ca tine si acoliti tai, ci si prin acesti oameni care desi nu cerut nimic nimanui sunt manati in tot ceea ce fac de patriotism, de dragoste fata de aceasta tara si de drapelul ei pentru care multi si-au dat sau isi vor da viata? Bineinteles, nu este si cazul tau. Cu creierul tau de bibilica nu poti gandi si vedea mai mult decat lungul nasului. Pentru cuvintele tale jignitoare imbibate cu venin si ura de clasa adresate in primul rand Romaniei, drapelului acestei tari greu incercate si spoliate de jigodii si lichele ca tine si nu in ultimul rand pentru cuvintele grele adresate unui om pe care sunt convins ca nu il cunosti si care nu ti-a impietat cu nimic viata de sobolan imbuibat si pregatit pentru a musca pe cei care mai incearca sa faca ceva pentru tara asta in care trogloditii ca tine cred ca detin adevarul absolut, intr-o tara civilizata si cu dragoste de oameni si patrioti adevarati ai fi fost pus la stalpul infamiei si biciuit in piata publica pentru a invata ce inseamna respectul si a gusta din dragostea de tara care trebuie sa fie neconditionata. Cu jigodii ca tine, tara asta a inaintat cu pasi repezi pe calea dezastrului. Ai dreptate cand spui ca Ilie spala creierele copiilor prin parcuri sau mai stiu eu pe unde, dar le spala de bubele pe care rapciugosi ca tine li le-au oferit pe tava, otravindu-i cu droguri, mai nou cu etnobotanice, cu ura pentru semenul sau, cu prostitutie si crima, cu satanism si noncultura-manele si tabloide murdare care fac deliciul celor ca tine. Si pentru ca esti un purulent visceral care este deranjat de cei ce sunt romani cu adevarat, tin sa te anunt ca datorita acelor securisti pe care nu poti sa-i inghiti, datorita acelor militari care stau in gatul multora, dar care in 89, cand probabil tu te jucai cu putica in tarana si o intrebai pe mamica ce e aia, sau sareai zbanghiu in sus strigand “Uite mama trec soldatii”, au ales sa fie romani si sa lupte pentru tara, fiind alaturi de familiile si prietenii lor, si care va dau voua ca si tie refuzatule de societate, dureri de cap, poti vorbi liber si improsca cu venin fara teama de a fi tras la raspundere. Probabil ca la umbra anonimatului iti place acest tip de democratie in care poti arata cat de curajos esti, atunci cand iti versi ura si micimea pe cei care sunt mai buni, mai romani, mai patrioti si mai devotati acestei tari decat ai fost, esti sau vei fi tu vreodata. Ilie merita tot respectul nostru, iar daca nu-ti place ce face limbricule avortat, e cazul sa te reintorci in haznaua din care temporar ai evadat.
    Nu te lasa Ilie. Curaj pentru ca noi cei ce simtim romaneste suntem alaturi de tine. Patriotilor le curge prin vene sange, curaj si dragoste pentru tara si semenii lor, nu ura si puroi ca acestui buboi care isi spune, fara a intelege si sensul cuvintelor – Patriot pe bune.
    Fruntea sus Ilie si mergi mai departe.

  12. marian spune:

    Intru totul de acord cu tine .
    Dar ma inspaimanta ideea cati ca anagramatul cu pricina sant baricadati in pardidul portocaliu- vandut pe veci kgb-ului fsb-ului si alte diminutive cu extensii negre

  13. marian spune:

    multe salutari ILIE de la prietenul tau din focsani Marian care acum se afla in emirate ducand o lupta epuizanata cu imbecili de genul celor de sus a caror educatie si pregatire se reduce la orizontul oferit de spiritul “educator”!!!!! al manelelor, punandu-ma permanent in pozitia de a explica celorlalte rase de ce uni romani au un comportament bizar si total anormal in raport cu semeni lor.
    ITI TIN PUMNI PENTRU TINE LA VIITOARELE COMPETITII.
    SI NU UITA POPORUL ROMAN A RAZBATUT PRIN VEACURI DATORITA UNOR OAMENI DE EXCEPTIE CA TINE.RAPCIUGILE HOTI SI TOATA TURMA DE PARVENITI AU VENIT ,AU TRECUT DAR NOI PRIN PATRIOTI CA TINE AM RAMAS,SI ASTA ESTE CEL MAI IMPORTANT LUCRU.
    PS(daca te uiti pe site da-mi un bzz pe adresa de mail cu nr tau de telefon)

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori