Maratonul Boston 2010 – Inainte si dupa cursa

A urmat deplasarea de la New York spre Boston, pe care am facut-o cu autobuzul, pe o vreme in care a plouat mai tot timpul, traversand timp de aproape 5 ore  prin zone deluroase si impadurite. Chiar daca traficul  a fost intens pe autostrada, autobuzul a intrat la timp in autogara de langa Gara Centrala.

Iata-l, orasul Bostonul, organizatorul celei de-a 114-a editii de maraton ! Este unul dintre cele mai vechi, bogate si importante centre ale vietii culturale, stiintifice, tehnologice, economice si financiare a întregii regiuni nord-estice a Statelor Unite.
Orasul propriu-zis se gaseste în centrul ariei metropolitane numita Boston CMSA (Consolidated Metropolitan Statistical Area), cea de-a saptea ca marime în Statele Unite. Aceasta zona metropolitana extinsa cuprinde parti din mai multe state. Boston se gaseste în centrul zonei metropolitane, Greater Boston,  care include si orasele Cambridge,  Brookline, Quincy, Newton si multe alte comunitati suburbane situate mai departe de inima orasului Boston.

Sunt linistit pentru ca la coborarea din autobuz ma asteapta  Catalin Loghin, care s-a oferit sa imi fie ghid pe timpul sederii mele in Boston. A aflat ca voi alerga maratonul de la Boston de la Andrei, cu care am alergat impreuna la maratonul din Limassol. Am facut cateva schimburi de e-mail-uri, obtinand de la el informatii pretioase, privind transportul de la New York la Boston si cazarea.

Identificam repede  hotelul in care am rezervare, apoi, in imediata lui apropiere, cladirea in care are loc inscrierea oficiala. Vremea ploioasa, aglomeratia din parcare  ma obliga sa termin repede cu inscrierea. M-am linstit, am intrat in posesia numarului de concurs si “chip”-ul, iar datele orientative privind startul, vad ca nu s-au schimbat. Voi reveni  la hotel in ziua urmatoare pentru ca am acceptat invitatia lui Catalin, de a petrece o zi la el acasa.

Americanii locuiesc in zone linistite, inconjurate de verdeata, in case construite din lemn, la fel ca acelea vazute de noi prin filme. In centrul localitatilor se gasesc institutiile statului si centrele comerciale, unde se gasesc produsele de stricta necesitate. Drapelele americane sunt arborate peste tot, atat la intrarea in institutii, cat si in fata caselor.

Cei doi copii ai lui Catalin, desi s-au nascut in SUA, vorbesc perfect romaneste. La gradinita vorbesc in engleza iar acasa se exprima romaneste. Seara nimeresc in comunitatea romana din Boston, participand la ziua de nastere a unui copil roman din Boston, il cheama Andrei si sarbatoreste implinirea varstei de  5 ani. Este un bun prilej pentru romanii din zona, pentru a se intalni. Discuta mult despre ce e nou prin tara si despre munca. Duminica sau in zilele de sarbatoare, daca timpul le permite,  romanii se intalnesc la biserica, aceasta  fiind locul care ii uneste cel mai mult. Incepusem sa glumim pe seama vulcanului care a paralizat traficul aerian din intreaga lume, daca acesta va continua sa erupa un an, pana se vor relua zborurile,  imi vor gasi sigur ceva de munca.

Sedinta de antrenament de a doua zi,  in imediata apropiere a localitatii, pe o pista de biciclisti,  ce traverseaza o padurice,  este un bun prilej de a respra un aer curat,  de a ma obisnui cu umiditatea si de a-i rasfata pe copiii lui Catalin.

Langa Boston, la biserica romaneasca Sfanta Parascheva primesc din partea parintelui Simion binecuvantarea pentru cursa . Apoi, in drumul nostru catre Boston, traversam prin mai multe localitati,  ajungand pentru prima oara in viata mea pe malul Atlanticului, pe care il admir de mai multe ori din mai multe unghiuri.

Traversam  cu masina  prin orasul Cambridge, lipit de Boston, cele doua orase fiind despartite doar de raul Charles, remarcand existenta aici a doua universitati private, extrem de prestigioase atât în Statele Unite cât si în lume, Harvard University, axata pe studiul stiintelor ne-tehnice, si Massachusetts Institute of Tehnology, specializat în studierea ingineriei si a stiintelor exacte.

Emotiile de dinainte de cursa si  neadaptarea la fusul orar, fac ca la ora 3 dimineata sa nu mai am somn si sa umblu ca o fantoma pe holul hotelului. Apoi de dimineata incep a trai din plin febra de dinainte de cursa, transportul cu autobuzele in localitatea Hopkinton,  startul, incurajarile spectatorilor si trecerea liniei de sosire. Maratonul Boston 2010 s-a incheiat!
Reintalnirea dupa cursa cu familia Loghin, apoi plimbarea seara prin zona centrala   a orasului,  prevestesc despartirea de orasul Boston. Nu voi uita niciodata emotiile prin  care am trecut in aceasta cursa! A doua zi  dimineata iata-ma din nou in autobuzul care ma duce spre New York. Doamna de langa mine are un puternic accent englezesc si inteleg aproape tot ce spune. A alergat si ea maratonul ieri, impreuna cu fratele ei. Stie multe despre Romania, dar mai ales despre campioana olimpica Constantina Dita si despre antrenorul ei.

1 raspuns

  1. pisica ion spune:

    felicitari si steagurile sus

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori