Maratonul Zapezii Rasnov 2013, o cursa cu drapelul Romaniei si steagul olimpic

Este data de 16.02.2013.
A doua editie a Maratonului Zapezii Rasnov 2013 a fost una iesita din comun. A inceput cu o saptamana mai devreme, atunci cand Torta Olimpica a fost purtata prin Bucuresti, iar o parte dintre maratonistii zapezii au insotit-o pe traseu. Cu doua zile inainte cautam steagul potrivit pe care sa il asez langa drapelului Romaniei la cea de-a 51-a cursa de maraton consecutiva cu steaguri. Poate ca 51 luat simplu nu inseamna prea mult, dar in “51 de maratoane consecutive” inseamna totul. Probabil ca voi mai rezista inca 5 maratoane, apoi voi continua doar in cursele externe si la maratoanele istorice, concentrandu-ma si pe acele maratoane din tara, in care inainte de start se va canta imnul Romaniei. Ideea cu steagul olimpic mi-a dat-o prietenul meu Dan Feraru. In mai putin de 24 de ore Fabrica de steaguri mi-a confectionat steagul. In fata Comitetului Olimpic Roman, in apropierea marilor campioni ai Romaniei, am trait un moment unic. Drapelul Romaniei si Steagul Olimpic au fluturat prin tot Bucurestiul, insotind torta olimpica, atragand atentia ca Romania organizeaza un Festival Olimpic. Putem aprecia ca am fost maratonistii potriviti, la locul potrivit.

Pregatirile pentru maratonul zapezii au intrat in linie dreapta. Implicat direct in organizare si concurent! Ca de fiecare data sunt obligat si de data aceasta, sa ma culc ultimul si ma trezesc primul. In noapte, in jurul orei 1, marcarea traseului e gata. Zapada exista din abundenta de la cabana Himalaya, catre Diham. La marcarea traseului am constatat ca 6 km din traseul de maraton sunt inaccesibili masinilor. In ultima clipa am fost nevoiti sa modificam traseul stafetelor de maraton, astfel incat copiii sa poata beneficia, in orice moment de asistenta medicala. Aproape ca adormisem cand telefonul a inceput a suna. Doi dintre concureti ratacisera drumul si cautau in noapte cabana Himalaya. Google Maps i-a directionat spre alta cabana, la 3 km distanta. Pe deasupra au fost incoltiti si de caini. Dupa o ora de cautari in noapte ii descoperim. “Venim tocmai de la Constanta, Google Maps e de vina, ne-a atras aici! Noi am fost si la Maratonul Delta Dunarii”. La ora 2 eram din nou in pat. Din fericire telefonul n-a mai sunat.

La ora 7,30 autobuzul preia concurentii de la cabana Himalaya, pe care ii transporta spre start, in zona trambulinei olimpice de schi din Rasnov. Stafetele de copii sunt pregatite, doua, stafeta Cambridge avand in componenta 9 copii din 6 tari: Romania, Austria, Grecia, China , Peru si Egipt si stafeta copiilor din Rasnov. A fost bataie mare in Rasnov pentru a prinde un loc in stafeta de 42. Pana la urma am acceptat 50 de copii, 8 dintre ei fiind rezerve. Multi au ramas pe dinafara, in special cei de la clasele 1-4. Promitem ca pentru ei la editia urmatoare vom organiza ceva special pentru toti copiii din Rasnov. Cei doi englezi nu s-au mai prezentat, la start avand concurenti din strainatate din Camerun, Algeria si Bulgaria. Suntem emotionati in primul rand pentru ca am reusit sa adunam la start numarul de concurenti scontat. 58 de maratonisti, 79 de concurenti la 30 km, 21 km si 15 km, plus 59 de copii inscrisi la stafetele de maraton. Camere de filmat, televiziuni, maratonisti intervievati la tot pasul.., iar timpul se scurge foarte repede. Reusesc sa spun cateva cuvinte despre acest maraton, ajuns la editia a 2-a, ciclul de maratoane istorice.., Danut Cernat – al 90-lea maraton din cariera, dar cu parere de rau, uit de colegul meu Liviu Bica, care alearga astazi al 50-lea maraton. Maratonul din Antarctica din nou la noi acasa, in zona Rasnov. O mare onoare pentru mine sa am prilejul sa duc drapelul Romaniei intr-o noua cursa de maraton, alaturi de steagul olimpic. O data in viata ai aceasta ocazie, in deschiderea unei olimpiade, iar eu am dat lovitura! Un dar din partea lui Dumnezeu! Din respect pentru concurentii care au raspuns provocarii acestei competitii doamna Domnica Sorescu -Voicu intoneaza impreuna cu noi imnul Romaniei. Ramanem cu totii tantosi aliniati la start, unii cu steagurile inaltate spre cer, iar altii cu mana in dreptul inimii. Apoi Hip, Hip, Ura! Hip, Hip, Ura! Hip, ura, hip, ura, hip, ura, ura ura! Romania! Traiasca Romania!

Numaratoarea inversa, primarul si 10, 9, 8,7, 6, 5, 4,3,2,1 Start, in acelasi timp cu cei doi porumbei care se inalta spre cer. Lasam in urma trambulina de schi, indreptandu-ne spre oras pe care il traversam in mare fuga. Strada I.L. Caragiale n-a fost niciodata asa de plina. Se filmeaza si se fotografiaza din masinile care ne depasesc. Urcarea in Cetatea Rasnov ne intrebuinteaza, insirandu-ne pe traseu dupa valoarea fiecaruia. Fata de anul trecut, cand drumul era acoperit cu zapada, ca in poveste, anul acesta doar cateva urme, pe ici, pe colo. Cei mai pregatiti au traversat déjà cetatea, ii vad tragand din rasputeri pe coborare, incercand sa-si conserve avantajul. Ajung si eu sus, nadusit, sufocat, constatand tarziu ca trebuia sa renunt inca de la start, la o parte din echipamentul aflat in plus pe mine. Traversez prin cetate, pasind atent peste lespedele de piatra, privind cu atentie spre Fantana Cetatii, unde un numar insemnat de turisti citesc inscriptiile despre ea. Apoi intru in incaperea intunecoasa, care permite accesul pe scari, dincolo de zidurile cetatii. Din aceasta zona se vad in jos, mici, inghesuite, acoperisurile colorate ale caselor din Rasnov. Am urcat ceva! O priveliste unica, care ne indeamna sa revenim din nou in aceasta zona. Coboram pe langa zidurile cetatii cateva zeci de metri, pe drumul ingust, la baza lui fiind intampinati de o multime de sustinatori, de multe camere de filmat si de concurentii care inca mai urca. Unii dintre operatori il asteapta pe Gheorghe Mosion, 79 de ani, cel mai in varsta dintre concurenti, pe care il intalnesc mai jos in urcare, dincolo de baza dealului. Coboram spre oras, in mare viteza, incercand sa mai recuperam ceva din timpul pierdut la urcare.

La intrarea noastra pe Valea Glajeriei, dam piept cu drumul forestier, plin de gropi, acoperite cu apa, ce pune mari probleme concurentilor. O clipa de neatentie si te poate paste riscul de accidentare. Si uite asa, sarind din groapa in groapa, dupa 15 km de alergare, iata-ma in zona Cabanei Himalaya. Concurentii din proba de 15 km ar trebui sa incheie primii cursa. In mare parte acestia au fost incepatori, asa ca Vlad Victor, desi a concurat la semimaraton, a fost primul concurent care a intrat pe poarta Cabanei Himalaya.

Ne continuam traseul, intr-o zona care devine din ce in ce mai inaccesibila, zapada fiind din ce in ce mai mare. Iarna adevarata! Concurentii si masinile inainteaza cu mare dificultate, pe urmele lasate de camioanele care coboara din munte incarcate cu busteni. Rand pe rand ma intersectez cu Szokolszky Istvan, Florin Simion, Kamela, Gica Blajiu, aflati pe drumul de intoarcere. Intersectia dintre drumurile forestiere care duc spre Malaesti si spre Diham, devine impracticabila pentru autoturisme, microbuze si salvari.

Urcam cu mare dificultate spre Diham inca 3 km, pe un traseu ales de mine cu aproximativ o luna in urma. Pe traseu il intalnesc pe Danut Cernat care alearga cu aparatul de fotografiat in mana. Beneficiez de o fotografie. La trecerea prin dreptul lui Serban Damian, aflat pe coborare, acesta imi spune ca punctual de hidratare de sus l-a salvat. Urcarea si zapada foarte mare i-a intrebuintat serios pe concurenti. Inainte de a incepe serpentinele catre Diham, iata punctul de control, unde intoarcem. Initial traseul includea inca 600 de metri, care urcau prin aceste serpentine. Am facut bine ca am inlocuit aceasta portiune cu un traseu mai drept, cel care duce spre cabana Malaiesti. Intoarcem. Unul dintrre fratii gemeni, URSU, isi face cu mare raspundere treaba, inregistrand in acelasi timp concurentii si dandu-le ceai dulciuri.

Pe drumul ingust, pe urma batatorita lasata de ATV, incape doar un singur concurent. La intersectia cu cei aflati in urcare unul dintre noi trebuie sa se opreasca, sa faca pasul in lateral, ori daca nu, sa o ia direct prin zapada mare pana la genunchi. Tare bine e pe coborare! La intersectia cu Malaesti, facem la stanga, fiind nevoiti sa facem 600 de metri dusi si 600 intorsi. Un drum din nou greu, acoperit cu multa zapada, care ne-a amintit pentru o clipa de Antarctica si de visul care a nascut acest maraton. Inainte cu cateva sute de metri de Himalaya il prind din urma pe Mosion. Ca sa nu simta aerul rece si-a acoperit fata si barba cu o masca. Mosion a reusit! Las cabana Himalaya in urma. Mai am 15 km! Il intalnesc pe traseu pe Serban, inscris la 30 km, care a intors la casa cu acoperisul albastru. Pentru a termina cei 30 de km mai are doar 1,5 km!

Punctele de hidratare, balti, noroaie si din nou asfalt. Urcarea pana la trambulina de schi, o fotografie in aceasta zona facuta de echipajul de pe salvare si intoarcem. Din nou pe valea Glajeriei. Inca 6 km de alergare! Inainte cu 3 km la ultimul punct de hidratare reporterul si operatorul de la Antena 1 ne opresc si ne ia la intrebari. Sa fi tot stat vreo 10 minute in care am tot povestit A fost insa suficient ca eu si Bogdan sa ne iesim din ritm. Cateva sute de metri! Fetele din stafeta Cambridge ne ies in intampinare, ni se alatura si trecem impreuna linia de sosire fluturand steagurile. S-a incheiat! Puternici si rezistenti la Maratonul Zapezii Rasnov 2013! Il imbratisez pe Bogdan Popa care a fost locotenentul meu pe intreaga cursa. 58 de maratonisti la maratonul zapezii si ceea ce nimeni nu credea, mai multi decat la maratonul din Antarctica! Obiectiv indeplinit! Nu m-a luat gura pe dinainte, cand spuneam ca Maratonul Rasnov 2013 este cel mai mare maraton pe zapada din Europa!

Lui Vasile Dogaru i-a mers tot timpul gura, gasind cuvinte de apreciere si de incurajare pentru toti concurentii, la trecerea liniei de sosire. Fetele de la Cambridge si-au primit medaliile si cupa pentru efortul depus. La fel si copiii din stafeta Rasnov.

Toate bune si la locul lor pana cand am observat ca un concurent lipseste. Nea Braila! Telefoane peste tot! Sigur s-a ratacit! Si pornesc cu Vasile, insotiti si de salvare, in cautarea lui. Ne-am linistit cand l-am zarit in departare intrand pe Valea Glajeriei. Ne-a povestit ce s-a intamplat. La intoarcerea care a avut loc la trambulina, in loc sa vina spre cabana, pe valea Glajeriei, s-a indreptat spre cetatea Rasnov. A batut la poarta si i s-a deschis pentru ca avea numar de concurs. A intrat in cetatea, pe care a traversat-o pentru a doua oara. La celalat capat o alta usa inchisa. A batut, a strigat in stanga si-n dreapta, pana cand s-a deschis si aceasta usa. Il invitam in masina, bucurosi pentru ca il vedem teafar. Nu urc domnu Rosu, pentru ca ma descalificati, vreau sa termin acest maraton. Ce-o sa zica sotia? I l-am promis. Hotarasc sa nu-l mai las singur si nici sa-l mai scap din ochi. Si uite asa m-am ales cu inca 6 km! Pe drum multe masini ne-au oprit, invitandu-ne sa urcam dar nea Braila n-a acceptat. Intr-un fel mi-a placut gestul lui de fair play! Sosirea lui a insemnat ca maratonul Zapezii Rasnov 2013 s-a incheiat! Felicitari tuturor celor care au reusit sa-si dovedeasca ca sunt Puternici si Rezistenti. Si mie!

A urmat festivitatea de premiere cu premierea atat a castigatorilor, cat si a oamenilor remarcabili care au fost prezenti la acest maraton. Au primit cupe castigatorii din fiecare proba, toti concurentii din strainatate care au terminat cursa, din Bulgaria, Algeria si Camerun. Cate o cupa au primit: Danut Cernat – pentru cel de-al 90-lea maraton alergat, Mariana Bazavan – pentru comportamentul exemplar avut de-a lungul intregii carierei, Gheorghe Mosion – cel mai in varsta concurrent la Maratonul Zapezii Rasnov 2013. Pentru comportamentul remarcabil in maratoanele istorice, Florin Simion, Danut Cernat si Stan Turcu au primit cate o cupa. Nea Braila a primit o cupa pentru fair play. Domnul general Iosif Rus a primit de asemenea o cupa pentru organizarea Maratonului Pe aici nu se trece, iar Serban Damian, presedintele Ro club Maraton, o cupa pentru organizarea maratonului Reintregirii Neamului Romanesc, organizat de fiecare data pe 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei. Cupa “Memorial Colonel Aurel Cristea” a fost oferita de catre Lacramioara Cristea, fiica regretatului ofiter, unui copil din orasul Rasnov. Primarul orasului Rasnov a primit cupa oferita stafetei de maraton a copiilor din Orasul Rasnov. Cristi Micu a cerut-o in casatorie pe Dana Ladaru, atat in timpul cursei, la trecerea prin Cetatea Rasnov, cat si pe timpul festivitatii de premiere. I-am cantat lui Vasile Dogaru “La multi ani” cu ocazia aniversarii zilei de nastere, ca doar nu credeti ca data de desfasurate a acestui maraton a fost aleasa la intamplare.
Si eu am primit o cupa pentru cele 51 de maratoane alergate cu drapelul Romaniei. Ei l-am scapat din vedere pe prietenul meu Liviu Bica, care astazi a alergat cel de-al 50-lea sau maraton. Putini romani se pot mandri cu asa ceva. La multi ani Liviule si felicitari pentru ceea ce reusesti sa transmiti tinerilor!

Totul s-a incheiat cu un foc de tabara, cu un berbec la protap si cu o Hora a Campionilor, cantata de doamna Domnica Sorescu-Voicu. Crampele musculare au continuat in noapte, probabil ca vor dura trei zile si trei nopti. Cu mare greutate ne gasim o pozitie convenabila, iar scartaitul cabanei se stinge usor, usor si el in noapte. Desi am fost declarati Puternici si Rezistenti, oboseala ne-a cuprins dintr-odata pe toti. Ne schimbam pozitia de pe o parte pe alta, acompaniati de un concert de sforaituri si scartait de paturi. Singurul care nu intelege ce se petrece in noapte la cabana Himalaya este cainele ciobanesc Haiduc, care patruleaza prin fata usilor. Si mi se arata in vis o multime de steaguri si cercurile unui steag olimpic…

Romania, oriunde te-ai afla, urmeaza-ne nu te lasa!

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori