Supermaratonul “Pe aici nu se trece”, a doua editie, la final

Clasament Editia 2, 6 august 2012

In ziua de 06.08.2012 s-a desfasurat intre Marasti si Marasesti supermaratonul “Pe aici nu se trece”. S-au aliniat la start 34 de concurenti, 30 dintre acestia finalizand cursa.

Acest maraton a fost o continuare a ciclului de maratoane istorice, organizate intre  anii 2011 si 2012 de catre maratonistii din Romania: Maratonul “Pe aici nu se trece” – Editia I,  in memoria Armatei Romane care a luptat in primul razboi mondial,  Maratonul “Reintregirii neamului romanesc”-in amintirea romanilor care au infaptuit Marea Unire de la 1 decembrie 1918 si Maratonul Regal, la care maratonistii au omagiat cele doua momente de exceptie din istoria Romaniei, inscriptionate pe edificiul Arcului de Triumf, trecand pe sub acesta, si contributia Casei Regale a Romaniei la dezvoltarea Romaniei.

La orele  5:30 dimineata, in fata bisericii din Marasti, ctitorie a regelui Ferdinand si Reginei Maria, in interiorul caruia se afla o placa de marmura pe care sta scris “Sa recladim cu dragoste in amintirea celor cazuti aici”, in prezenta oficialitatilor comunei Racoasa, a locuitorilor satului Marasti, a  maratonistilor veniti din Iasi, Galati, Braila, Constanta, Bucuresti, Ploiesti, Focsani, Adjud,   Marasti, a  inceput slujba de pomenire in memoria eroilor neamului. S-au rostit  rugaciuni pentru ca maratonistii sa fie ocrotiti in cursa si s-au sfintit drapelul Romaniei si Steagul cu insemnele Statului Major General. Apoi maratonistii insotiti de locuitori ai satului, unii dintre acestia echipati in costume populare, intr-o procesiune cu torte, s-au deplasat in fata monumentului de la Marasti.

O formatie  de buciumasi vranceni a anuntat sosirea participantilor. Dupa intonarea imnului Romaniei, a urmat strigatul de lupta al maratonistilor Hip, hip, URA! Hip, hip, URA! Hip, ura, hip ura, hip ura, ura, ura! Romania! Traiasca Romania! Sunetul buciumurilor au rasunat prelung deasupra Marastilor, vestind plecarea in cursa a concurentilor. Un veteran al satului Marasti din cel de-al doilea razboi mondial a dat startul. La start au fost prezenti domnul general(retr)  Iosif Rus presedintele Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica (ARPIA) -structura centrala, domnul cpt.cdor (rez) Iulian Basturea, presedintele filialei ARPIA Focsani si domnul primar al comunei Racoasa.

Colonelul (rez) Ilie Rosu s-a aliniat la start cu drapelul Romaniei, pe care l-a fluturat in acest  maraton pentru a 41-a oara, avand alaturi steagul de reprezentarea al Statului Major General al Armatei Romane. Unii dintre maratonisti au intrat in contact cu acesta pentru prima oara, descoperind ca are inscriptionat pe o fata Stema Statului Major General, iar pe cealalta,  cei trei sfinti ocrotitori ai categoriilor de  arme, Sfantul Gheorghe – Fortele de Uscat, Sfanta Maria – Fortele de Marina, Sfantul Ilie – Fortele de Aviatie.  Gestul simbolic de a purta acest steag intre Marasti si Marasesti, pe distanta de 46 km, a insemnat  omagiul, recunostinta si respectul militarilor Armatei Romane fata de romanii care au luptat in primul razboi mondial si care prin jertfa lor au facut posibila  Marea Unire de la 1 decembrie 1918.  Sergentul major Florin Badea de la Regimentul de Garda a primit torta Recunostintei, pe care a purtat-o intreaga cursa si de la care s-au aprins tortele la monumentele de pe traseu. Ofiterul si subofiterul au alergat impreuna intreaga cursa, fiind insotiti pe traseu de o parte dintre maratonisti. Florin Simion a ochit inca de dinainte de start o torta, pe care s-a “incapatanat” si a purtat-o pana la final. Trecerea maratonistilor pe sub Arcul de Triumf din Marasti le-a amintit maratonistilor de trecerea lor pe sub Arcul de Triumf din Bucuresti.

Maratonistii au trecu pe sub Arcul de Triumf din Marasti

In numeroase momente ale istoriei noastre romanii au exclamat:  ” Armata e cu noi!”. Si de data aceasta  in aceasta cursa Armata a fost alaturi de maratoniti, fiind reprezentata de  cadre militare care au lucrat sau care  lucreaza in Sistemul National de Aparare, din Ministerul Apararii Nationale: col. rez Ilie Rosu, col. rez Sandel Voinea, plt. adj.sef  rez. Alexandru Login, sg. maj. Florin Badea, sg.maj. Daniel Padurariu, sg.maj. Adrian Croitoru, iar din Ministerul de Interne: Danut Cernat, Marius Buricea si Cristea Eusebiu. Alti militari s-au numarat printre organizatori, Gl.(retr) Iosif Rus, presedintele ARPIA, col. rez Ilie Rosu si  cpt. cdor Iulian Basturea, presedinte filiala ARPIA Focsani.

Singura reprezentanta inscrisa in proba de feminin a fost Hiroko Ogawa din Japonia.

Inainte de start, in fata mausoleului de la Marasti

Maratonistii s-au oprit rand pe rand  in  fata monumentului francez din Varnita, monumentul eroilor din Panciu, Cimitirul German de langa Tisita, Monumentul Victoriei de la Tisita.

Momentele de mare dificultate de pe traseu, datorate in special temperaturii foarte inalte la care s-a alergat , +35 grade,  au fost  trecute cu bine de catre maratonisti. Chiar si aceia care n-au putut duce pana la sfarsit cursa, retragandu-se din concurs inainte de km 46,  merita sa fie apreciati pentru curajul lor de a se fi  aliniat  la start,  pentru  a aduce omagiul lor romanilor care s-au jertfit prin aceste locuri.

Monumentul Victoriei din Tisita, pe care este inscris indemnul “Pe aici nu se trece”

Intrarea maratonistilor pe poarta Mausoleului de la Marasesti a fost anuntata de sunetele prelungi ale buciumurilor, care se inganau cu strigatele zecilor de copii “Marasesti!, Marasesti!  Echipati in tricouri albe primite din partea organizatorilor,  pe care erau inscriptionate cuvintele “Omagiu si Recunostinta”,  mausoleul de la Marasesti si cuvintele “Pe aici nu se trece” , strigatele copiilor au fost energizantul de care aveau nevoie concurentii pe ultimii metri din cursa.

Dupa ce ultimul concurrent a urcat scarile mausoleului de la Marasesti, maratonistii au dat un tur de onoare prin fata monumentului, intr-o formatie tricolora, rosu, galben si albastru.

S-a intrat apoi in interiorul mausoleului, unde au pastrat un moment de reculegere la mormantul generalului Eremia Grigorescu, autorul celebului indemn “Pe aici nu se trece”.

Omagiu si recunostinta din partea Maratonistilor la Mormantul generalului Eremia Grigorescu

Cursa  a fost castigata de Cristian Ungureanu, urmat de Cristian Ber si Andras Zsgmund. La feminin a fost declarata castigatoare Hiroko Ogawa din Japonia.

La final s-au acordat 5 cupe:

-pentru  Cristian Ungureanu pentru spiritul de luptator de care a dat dovada in urma unui accident, acesta a revenit  dupa 8 luni de suferinta in cursele de alergare si a reusit sa castige a doua editie a Supermaratonului “Pe aici nu se trece”.

-pentru Hiroko Ogawa, primul concurent din strainatate prezent la maraton,  castigatoare a probei de feminin si care a simbolizat-o in aceasta editie pe sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

-pentru Danut Cernat, care a alergat cel de-al 82-lea sau marathon din cariera. Danut a alergat intreaga cursa echipat intr-o camasa alba, amintind de soldatii romani in camasile albe care au respins in 1917 atacul german, pe cand se imbaiau intr-un rau.

-pentru Andras Zsgmund, roman de etnie maghiara care prin prezenta sa la acest maraton a demonstrat ca maratonul uneste. Cu o zi in urma el si alti 7 concurenti, au alergat si la Miercurea Ciuc, la  Supermaratonul Secuiesc: Florin Simion, Danut Cernat, Hiroko Ogawa, Liviu Bica, Alexandru Login, Ioan Constantinescu si Victor Ilie;

-pentru concurentul Dan Feraru si pentru cei doi copii ai sai care au alergat maratonul alaturi de tatal lor, pe bicicleta.

Motto-ul Supermaratonului “Pe aici nu se trece”, editiei a doua,  6 august 2012 a fost: Omagiu, Recunostinta, Respect, Reconciliere si Prietenie.

Editia a 3-a Supermaratonului “Pe aici nu se trece” va avea loc pe 6 august 2013 (marti) , intr-o noua formula, fara a renunta la mesajul nostru:

ROMANIA, oriunde te-ai afla, urmeaza-ne nu te lasa!

Cei 34 de maratonisti , care au “luptat ” intre Marasti si Marasesti pe 6 august 2012, aducand omagiul lor Armatei Romane, care s-a jertfit in Primul Razboi Mondial, au fost:

Ungureanu Cristian, Ber Adrian, Andras Zsgmund, Berdei Gheorghe, Ilie Victor, Turcu Stan, Login Alexandru, Bobocescu Valeriu, Croitoru Adrian,

 Buricea Marius, Moldoveanu Alexandru, Simion Buburuz, Rosu Ilie, Badea Florin, Simion Florin, Cenat Danut, Bica Liviu, Trufin Lucian,

 Iordache Vasile, Cristea Eusebiu, Stan Viorel, Padurariu Daniel, Feraru Daniel, Cojocaru George, Saulea Dan George, Hiroko Ogawa, Pantis Mihai,

 Constantinescu Ioan, Dideanu Iulian, Plesa Lucian, Iliev Alin, Braila Catalin, Voinea Sandel, Ioan Burlacu.

Noi,  maratonistii,  multumim  tuturor persoanelor, asociatiilor  si institutiilor care au facut posibila desfasurarea Supermaratonului “Pe aici nu se trece” din anul 2012:

ARPIA – structura centrala, ARPIA Filiala Focsani, Ro Club Maraton, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Vrancea, ISOSTAR Romania, INFODAVA, Fabrica de Steaguri, Restaurant Berthelot,  Revista Alerg, Tv Atlas, intregii mass medii din judetul Vrancea si nu in ultimul rand,  tuturor oficialitatilor judetului Vrancea.

Multumim locuitorilor satului Marasti pentru ospitalitatea pe care ne-au acordat-o. 50 de persoane, concurenti si membri ai familiilor acestora, au fost cazate de oamenii din sat. Oare mai exista in Romania o astfel de comunitate? Probabil ca da, ca Romania  e plina de sate “Marasti”, dar acesta este unul special, un sat care a renascut din ruinele Primului Razboi Mondial. Pentru editia din 2013 vom pregati locuitorilor din Marasti,  in semn de recunostinta si respect, o mare surpriza, care va face din satul Marasti un loc unic in lume, pe harta maratoanelor.


 

ARPIA                   ARPIA Focsani                           Ro Club Maraton         Dir. Sport si Tineret VN

 

 

ISOSTAR                           INFODAVA          FABRICA DE STEAGURI             ALERG          TV ATLAS

Restaurant Berthelot

 

1 raspuns

  1. Silvia Radoi spune:

    Multumim pentru popasul facut in locatia noastra, va asteptam si anul viitor, dar …la cat mai multi ani de maraton!

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori