Vrancea din nou in flacari. Maratonul Pe aici nu se trece, pentru a cincea oara gata de un nou start

Povestea a inceput in anul 2011, cand a avut loc Editia 1 a Maratonului “Pe aici nu se trece”:  http://www.ilierosu.ro/2011/08/09/maratonul-%E2%80%9Cpe-aici-nu-se-trece%E2%80%9D-vrancea-in-flacari/.

Emotia Maratonului “Pe aici nu se trece” este din ce in ce mai mare, pentru ca Istoria si Sportul ne vor strange din nou, pentru a cincea oara in fata celor 3 mausolee de la Marasesti, Marasti si Soveja, un aliniament pe care Armata Romana l-a stropit cu sange in anul 1917.  Chiar daca  la inceput nu ne-am propus acest obiectiv,  sase dintre noi, care am  alergat la toate editiile, vom fi prezenti si anul acesta: din Braila: Victor Ilie, Viorel Stan si  Alexandru Moldoveanu, din Chiajna: Florin Simion, din Brasov: George Cojocaru, iar din Adjud: Ilie Rosu. Vasile Iordache din Bucuresti a ratat o singura editie.
Fiecare purtam  cu noi in cursa imaginea eroilor  din familiile noastre care au fost pe front,  din care unii s-au intors si au povestit, dar altii nu s-au mai intors niciodata. Bunicul meu dinspre mama, s-a numarat printre norocosi, facand parte din celebra companie care a respins trupele germane la baioneta in timp ce se afla la imbaiat. Iar bunicul dinspre tata, pe care l-am cunoscut,  a scapat si el,  singurul lucru pe care mi-l mai amintesc,  fiind o medalie ascunsa printre niste fotografii vechi, pe care scria “Virtutea Militara”.
Am in minte o fotografie aflata la muzeul satului din Adjudu Vechi, care aminteste de flacaii din satul meu,  care au plecat pe front. Jumatate nu s-au mai intors.
Rememorez cu emotii una dintre editiile trecute. Romano Sabin din Slatina a venit la maraton impreuna cu baiatul sau si cu un nepot. Bunicul sau strabunicul lor, impreuna cu fratele lui au cazut in aceasta zona. Ani de-a randul  le-au cautat mormantul dar nu l-au gasit. Dar la Maratonul Pe aici nu se trece s-a petrecut minunea, pe una din placile existentele in mausoleul de la Marasesti, aparand numele bunicului. L-au gasit. Celalalt frate nu era printre ei. Dupa 46 de km au ajuns la Marasti. Ii priveam cu emotie cum citeau numele eroilor de pe Mausoleul de la Marasti. Nu era nici acolo. I-am auzit soptind: Poate o fi la Soveja!
Acesta este Maratonul Pe aici nu se trece! 1 km, 1,5 km, 42 km, 46 km, sau 72 km de alergare cu lacrimi in ochi! Ne strangem de fiecare data pe 6 august ca pasarile calatoare, la cuiburi,  in jurul celor 3 mausolee. Dar mai important ca orice este faptul ca am reusit sa aducem si copii. Trei stafete de copii, echipati in tricouri albe, cu insemnele Comitetului Olimpic Sportiv Roman, vor duce din km in km, un tricolor. La Arcul de Triumf din Marasti vor cobora toti din masini si vor parcurge impreuna 1,5 km pana in fata Mausoleului din Marasti, purtand  cu ei o flacara a Comitetului Olimpic Sportiv Roman, in semn de Omagiu, Recunostinta si Respect pentru toti eroii Romaniei. De fapt maratonistii vor aprinde  torte la toate monumentele de pe traseu, Mausoleul Marasesti, Monumentul Pe aici nu se trece de la Tisita, Monumentul Eroilor din Panciu, Monumentul Ecaterinei Teodoroiu din Straoane, Monumentul Infratirii de la Varnita, Mausoleul de la Marasti, Mausoleul de la Soveja, inclusiv la Cimitirul German de  langa Tisita.
Asociatia Romana pentru Propaganda si Istorie Aeronautica, presedinte Gl Iosif Rus,  prin Filiala sa de la Focsani, presedinte Lt. Cdor. Iulian Basture, membrii acesei asociatii,  suntem  organizatorii acestui eveniment. Un moment  al Vrancei, in care in fiecare an pe 6 august Vrancea intreaga este in flacari. Primariile localitatilor Marasesti, Tifesti, Panciu, Straoane, Racoasa, Campuri  si Soveja isi vor trimite si in acest an copiii in stafete, si voluntarii echipati in costume populare la punctele de hidratare. Din celalalt capat al judetului, municipiul Adjud,  orasul care a organizat anul acesta Maratonul Siretului, in cea de-a doua zi de Paste, isi trimite si el stafeta de 42 de copii, la Maratonul Pe aici nu se trece.
Multi dintre cei care alergam la Marasesti, Marasti sau Soveja, suntem cadre militare active sau  in rezerva. Oare cine va putea  intelege mai bine decat noi, atunci cand vom spune povestea mai departe, sensul cuvintelor: “Bunicul meu a luptat in 1917 la Marasesti, iar eu am alergat in 2015 la.. Marasesti”.
Alaturi de noi sunt ca de fiecare data, oficialitatile judetului Vrancea, care cu mic cu mare, sprijina aceasta competitie. Directia de Sport si Tineret Vrancea, Ro Club Maraton si Clubul Sportiv Eco Alpin,  sunt partenerii nostri in organizarea Maratonului. MassMedia judetului Vrancea, Vrancea Media, Ziarul de Vrancea, Monitorul de Vrancea, Tv Atlas vor transmite informatii despre cursa, impreuna cu revista alergarorilor din Romania: Alerg. Si pentru ca la cei 46 sau 42 de km de alergare, ai nevoie intotdeauna de un energizant, ISOSTAR Romania va fi alaturi de noi cu energizantele care ne vor permite sa depasim conditiile de temperatura ridicata si sa facem fata cu succes efortului depus.

In fata Mausoleului de la Marasti se va incheia competitia. Locuitorii comunei Racoasa, din care face parte satul Marasti,  inteleg cel mai bine ce inseamna razboiul. Satul lor a fost ras de pe fata pamantului, fiind refacut dupa 1918, cu sprijinul Reginei Maria. Ei vor avea ocazia si in acest an sa parcurga distanta de 1,5 km din Cursa populara, in semn de aducere aminte. O proba pe care si mama mea, care a implinit in acest an 90 de ani, a parcurs-o sprijinindu-se de carja, in memoria  tatalui ei, bunicul meu, care a luptat la Marasesti.

Reginei Maria si eroilor care au cazut in luptele de la Oituz, vom incerca sa ii dedicam un maraton anul acesta sau daca nu, anul viitor, pe care il vom include in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, Maratonul Recunostintei, alergand in judetul Bacau pe un traseu inedit,  Oituz, Onesti, Cotofanesti, Urechesti.

Pentru mine emotiile sunt si mai mari. Sunt in acelasi timp, regizor, dar si actor al acestei competitii. Voi alerga cel de-al 127-lea maraton din cariera si cel de-al 117-lea cu drapelul Romaniei. Usor, usor ma apropii la finele anului 2015, de cei 5000 de km de alergare cu drapelul tarii mele, pe care l-am fluturat in peste 40 de maratoane internationale. Care va fi insa cel de-al doilea steag? Pana acum steagul de Reprezentare al Asociatiei Romane pentru Propaganda si Istorie Aeronautica mi-a fost alaturi in cursa in 3 maratoane, iar cel de Reprezentare al Statului Major General, intr-o cursa. Ar mai fi si steagul Regelui Ferdinand. Dintre ele va trebui sa aleg unul, dar cine stie, poate.. toate trei!

Acest maraton este inclus in ciclul de maratoane istorice “Din dragoste pentru Romania si istoria ei”, organizate de maratonistii din Romania in perioada  2011-2015.  In cadrul acestui ciclu, concurentii intra in contact direct cu istoria, natura, cultura si traditiile noastre stramosesti (Maratonul Zapezii, Dracula Maraton, Maratonul Regal, Maratonul celor doua lacuri-Siretului, Maratonul Stefan cel Mare, Maratonul Delta Dunarii, Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, Maratonul Pe aici nu se trece, Maratonul Recunostintei-Mormantul Eroului Necunoscut, Maratonul Recunostintei Rosia Montana, Maratonul Recunostintei Targu Jiu, Maratonul Prieteniei – organizat la Plevna, in Bulgaria, prin locuri in care s-au jertfit ostasii romani in anul 1877 pentru independenta)

Maratonul “Pe aici nu se trece”, ajuns  la a 5-a editie, se inscrie  alaturi de Maratoanele Recunostintei si Maratonul Reintregirii Neamului Romanesc, in randul competitiilor sportive organizate in memoria militarilor Armatei Romane, care au luptat in Primul Razboi Mondial. Primele doua editii, 6 august 2011 si 6 august 2012, au avut loc intre Marasti si Marasesti, pe distanta a 46 de km. In editia a 3-a (6 august 2013) s-a alergat in 3 probe: maraton (Soveja-Racoasa – Varnita – Racoasa – Marasti 42 km), supermaraton (Marasesti – Panciu-Marasti 46 km) si semimaraton (Straoane-Marasti 21 km). In anul 2014, la 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, s-a alergat  in 5 probe, Maraton 42km: Soveja-Marasti-Varnita, Supermaraton 46 km: Marasti-Marasesti, Ultramaraton 72 km: Soveja-Marasti-Marasesti, Semimaraton 21 km: Straoane (Monument Ecaterina Teodoroiu-Marasesti), Cursa Populara: 1,5 km: Arcul de Triumf Marasti-Mausoleu Marasti.

“Pe aici nu se trece” este o proba a curajului care are drept scop promovarea alergarii pentru sanatate in randul tinerilor si educarea acestora pentru cunoasterea Istoriei Romaniei. Acest maraton este dedicat eroilor care au cazut in luptele din Primul Razboi Mondial.
Elementul de noutate din acest an sunt cele trei  stafete  de copii, care vor alerga din kilometru in kilometru pe traseul competitiei, de 46 de km, respectiv 42 km, ducand fiecare cate un tricolor:
-Stafeta 46X1km, formata din copii de la scolile generale din orasele Marasesti si Panciu,  si din localitatile Straoane, Varnita, Racoasa, Marasti si din alte localitati ale judetului Vrancea;
-Stafeta 42X1km, formata din copii de la scolile generale din localitatile  Soveja, Campuri, Racoasa, Varnita, Marasti si din alte localitati ale judetului Vrancea.
-Stafeta 42X1km a Municipiului Adjud, formata din copii de la scolile generale din localitatile  Adjud, Adjudu-Vechi si Pufesti.

Probele de concurs din 2015:
-Supermaraton (46 km)
-Maraton (42,195 km),
-Semimaraton (21 km)
-Stafeta copii (42X1km; 46X1km)
-Cursa populara 1,5 km: “Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”-feminin, peste 16 ani, “General Averescu” – barbati peste 16 ani si  “Mariuca Zaharia”,copii cu varste intre 10-16 ani,

Startul va fi dat astfel:

-Supermaraton si stafeta de copii 46X1km: ora 06.00, din fata Mausoleului de la Marasesti, alergandu-se pe traseul: Marasesti, Tisita, Panciu, Straoane, Varnita,  Racoasa, Mausoleul Marasti.
-Maraton si stafetele de copii 42X1km: ora 06.00, din fata Mausoleului de la Soveja, alergandu-se pe traseul Soveja, Campuri, Racoasa,  Monument Varnita, Racoasa, Mausoleu Marasti.
Semimaraton: 08.30, din fata Monumentului Ecaterinei Teodoroiu, Straoane, Vrancea, alergandu-se  pe traseul Monumentul Ecaterina Teodoroiu, Varnita, Racoasa, Mausoleu Marasti.
Cursa populara de 1,5 km: din fata Arcului de Triumf din Marasti, pana in fata Mausoleului din Marasti.
-“Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu”: 11.00, Feminin, peste 16 ani;
-”Maresal Averescu”: 11:05, Masculin, peste 16 ani;
-”Mariuca Zaharia”: 11:10, copii, baieti si fete,  cu varste intre 10-16 ani;

Istoric:

Castigatorii la  supermaraton 46 km: 2011:Victor Ilie, 2012: Cristian Ungureanu, 2013: Florin Simion, Victor Ilie si Iulian Rotariu, 2014: Paraschiv Fanel-Catalin;

La maraton 42 km: 2013:George Cojocaru, 2014: Nan Stefan;

In anul 2014 s-a alergat prima cursa de ultramaraton, 72 de km, 5 concurenti fiind inscrisi, Vasile Tilibasa, Florin Simion, Leca Silviu, Moldoveanu  Alexandru si Rosu Ilie, ei terminand in aceasta ordine cei 72 de km, alergati  intre Soveja, Marasti si Marasesti.

La fete au castigat proba de supermaraton 46 km: 2011:Viorica Gabrian, iar in 2012 si 2013: Hiroko Ogawa din Japonia.

La Semimaraton 21 km: 2013: Tene Kamela din Camerun si Baran Ana din Republica Moldova

2014: Vetrov Mihail si Paraschiv Magda-Angela;

Regulamentul Maratonului “Pe aici nu se trece” Ediotia a 5-a, 6 august 2015

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori