26 iunie-Ziua drapelului national

Sambata, 26 iunie, este ziua drapelului national, o zi in care romanii privesc cu respect catre tricolor si aduc un omagiu tuturor acelora care s-au jertfit pentru Romania, indiferent daca istoria ii considera astazi,  invinsi sau invingatori. La prima vedere, pare ca nu avem o traditie in acest sens, dar nu este chiar asa, romanii care slujesc sau au servit Romania sub arme traiesc in aceasta zi sentimente aparte.

Tricolorul, culorile lui,  rosu, galben si albastru, sunt simbolul care a strans in jurul lui toate energiile pozitive ale acestui neam, in special in vremuri de rastriste, cand tot  romanul s-a trezit cu arma in mana, jurand si slujind sub drapel si jertfindu-si apoi viata pentru tara. Este obligatoriu sa aducem un omagiu bunicilor si strabunicilor nostri care au pierit in cele doua razboaie mondiale, tuturor romanilor care si-au dat viata pentru Romania de-a lungul existentei noastre ca stat, militarilor Armatei Romane aflati in misiuni, atat  in tara, cat si  departe de tara.

Trebuie doar sa ne aducem aminte,  sa nu uitam si sa le respectam memoria, sa  transmitem tinerilor acest lucru, asa cum am vazut anul acesta la maratonul de la Boston ca fac americanii, de “Patriots’ Day”.

Astazi mi-am luat din nou Romania cu mine, drapelul e gata, l-am pregatit pentru o noua incercare. Este acelasi pe care l-am purtat in cursele de maraton de la Roma, Boston si Luxemburg. Dupa ce il voi urca si pe muntele  Olimp, voi face din el cel mai “tare” tricolor din Romania. Sigur voi reusi sa-i motivez pe toti compatriotii mei, angajati  in aceasta cursa simbolica, pe care ubitorii ascensiunilor montane,  viseaza sa o faca cel putin o data in viata. Va fi o lupta pe cinste cu noi insine, in care vom da tot ce avem mai bun.

Dar ceea ce nu se vede si nu se spune niciodata, e ca  intotdeauna oamenii care participa la o asemenea cursa aduc cu ei acasa o poveste, un suflu nou, mult optimism si  un sentiment de invingator, care impinge Romania si pe oamenii ei, numai inainte.  Cat de  important e sa crezi, sa vrei si sa arati ca poti!  Sute si sute de tineri si de varstnici abia asteapta, ca poarta sa se deschida si pentru ei.

Stiu ca voi avea viata grea, probabil ca voi suferi cat in doua curse de maraton alergate pe teren plat, dar cineva trebuie sa o faca, ca  numai asa se va naste o noua poveste, care va include sigur cele doua localitati de la poalele muntelui Olimp, din Grecia, Dion si Litochoro, din prima dandu-se startul, iar in a doua fiind sosirea.

Accesand site-ul competitiei, am observat ca vom fi la start 18 romani, veniti din intreaga Romaniei. Pe foarte multi dintre ei ii cunosc, fiind membri ai Ro Club Maraton, pe altii ii voi intalni pentru prima oara, ei vin din  Oradea, Brasov, Timisoara si Cluj. Mi-am pregatit drapelele  Romaniei si  Greciei, pe care voi incerca sa le urc pana sus, catre  cota 2800 metri,  apoi sa le aduc jos, la linia de sosire, parcurgand in total o distanta de 44 km. Mesajele mele de pe tricou,  “Yes, I can!”, numele fetelor mele,  Alina si Andreea,  imi vor da forta necesara ca sa reusesc.

Maine, toti cei 18 romani, vom duce numele Romaniei pe muntele Olimp, unde vom incerca sa strigam ca  dintr-o singura inima:  Hai Romania!

5 Raspunsuri

  1. cristian ungureanu spune:

    Bravo ! , Felicitari ! ,
    … este o mare onoare pentru natiunea romana ca existati , datorita dumneavoastra se impune si o imagine pozitiva a Romaniei , o imagine pozitiva chiar si pe taramul zeilor ,
    … La Multi Ani Drapelului Romanesc ! , Mult Succes Dragul Meu ! ,
    Cu Consideratie ,
    cristi .

  2. Costi spune:

    Mult succes, domnule Rosu! Sa aveti grija de drapel si sa va-ntoarceti cu bine!

  3. Costica D spune:

    “Ziua Drapelului National” ne obliga sa ne reamintim, de fiecare data, ca acest însemn al statului român simbolizeaza, înca de la 1848, libertatea si unitatea nationala.
    “Tricolorul este parte a patrimoniului national românesc. Cinstirea lui reprezinta o datorie patriotica si motivatia reprezentarii onorabile a tarii cu diferite prilejuri, din partea cetatenilor români.
    Prin Tricolor ne putem face cunoscuta prezenta în lume, în spiritul idealurilor democratiei europene si al sacrificiilor înaintasilor nostri”.
    Felicitari ILIE, pentru ca te numeri si tu printre acei romani care fac cinste tarii, purtand cu mandrie in marsul tau, peste hotare, Drapelul romanesc!
    Traiasca sfantul Tricolor al Romaniei !

  4. Olympus marathon 2010 – risc si satisfactie | Ilie Rosu spune:

    […] dar daca o voi face sa fiu foarte prudent. Dar cum ramane cu promisiunea facuta de mine  de ziua drapelului national?  Trag in continuare cu urechea la […]

  5. De ziua drapelului national, maratonul Apuseni 2011, omagiu lui Avram Iancu | Ilie Rosu spune:

    […] este ziua drapelului national. Imi amintesc cu emotie, cum  in anul care a trecut, cu ocazia zilei drapelului,  am urcat drapelul Romaniei, pana sus pe muntele Olimp, in Grecia. Astazi voi incerca sa repet […]

Lasa un comentariu

Atentie: Comentariile vor fi moderate. Nu este nevoie sa trimiteti acelasi comentariul de mai multe ori